Geen categorie

Job, Joris en Marieke: animatie in de Kunsthal

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Hun film Kop Op won werd bekroond met een International Emmy Award en A Single Life kreeg een Oscarnominatie. Het Nederlandse trio Job, Joris & Marieke sleepten al vele prijzen in de wacht met hun opvallende korte animatiefilms. Vanaf 26 februari worden ze ook geëerd met een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.

Job, Joris & Marieke, still uit A Single Life.

Het trio bestaat uit Job Roggeveen (1979), Joris Oprins (1980) en Marieke Blaauw (1979). Ze leerden elkaar kennen op de Design Academy Eindhoven en ontdekten daar hun gedeelde passie: het vertellen van verhalen. En dat doen ze het liefst in animiatiefilms. Sinds 2007 vormen ze samen Job, Joris & Marieke. Met hun korte animatiefilms, opdrachtwerk en videoclips heeft de studio zich internationaal op de kaart weten te zetten.

In de wereld van Job, Joris & Marieke gebeuren onmogelijke en absurde dingen. De filmmakers maken dankbaar gebruik van de eindeloze mogelijkheden van animatie. Of het nu gaat om tijdreizen, een denkbeeldig vriendje of drie personen die van hoofd wisselen door middel van een wasmachine, in het universum van Job, Joris & Marieke kan het allemaal.

Job, Joris & Marieke, still uit Kop Op.

In het eerste deel van de tentoonstelling is de bezoeker onderdeel van een dynamische wereld waarin een nieuwe animatiefilm tot leven komt. Het verhalende kunstwerk Nobody, dat speciaal voor de tentoonstelling wordt ontwikkeld, vertelt het verhaal van Florian: een obsessief gedreven instagrammer die leeft voor de likes van zijn volgers. Op een dag wordt hij doorzichtig en is hij niets meer dan een schaduw. Job, Joris & Marieke experimenteren in Nobody voor het eerst met de vertaalslag van animatiefilm naar ruimtelijke ervaring. Door middel van video-mapping, een techniek waarbij het verhaal om het publiek heen wordt geprojecteerd, waant de bezoeker zich midden in het verhaal, aldus de Kunsthal in een persbericht.

Ook ziet het publiek kennis met eerder werk uit het oeuvre van Job, Joris en Marieke, zoals Mute, waarin een bloederige snijwond het startpunt is van de animatie, en A Single Life, waarin het personage door middel van een vinyl single een reis door haar leven maakt. Aan de hand van verschillende thema’s kruipt de bezoeker in de tentoonstelling in het hoofd van de makers. Verschillende elementen als karakterontwerp, storytelling, kleurgebruik en muziek worden onder de loep genomen. Making-of-video’s laten zien hoe de bizarre ideeën van Job, Joris & Marieke tot leven komen en van invloed zijn op de verhaallijn en personages.

Job, Joris & Marieke, A Triple Life, 26 februari t/m 8 mei in de Kunsthal, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share