Geen categorie

Expositie World Press Photo geopend

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

De Canadese fotograaf Amber Bracken maakte dit jaar de winnende World Press Photo. Haar foto Kamloops Residential School toont kinderkleding, gehangen aan kruizen, ter nagedachtenis van de kinderen die zijn gestorven tijdens hun verblijf op een katholieke kostschool in het Canadese Kamloops. Deze foto is vanaf morgen te zien in de World Press Photo Exhibition 2022 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

 

Amber Bracken, Kamloops Residential School.

De World Press Photo is ’s werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd voor persfotografen. Na de wedstrijd zijn de bekroonde foto’s te zien in een reizende expositie. De Nieuwe Kerk heeft zoals elk jaar de primeur. De organisatie van World Press Photo zetelt namelijk in Amsterdam. Hier na doet de tentoonstelling minimaal 65 steden in 25 landen aan.

Behalve Amber Bracken wonnen verschillende andere fotografen een prijs, in diverse categorieën. Zo won Matthew Abbott de World Press Photo Story of the Year met Saving Forests with Fire. Het verhaal laat de Australische gemeenschap Nawarddekken zien en hoe zij eeuwenoude technieken gebruiken om bosbranden tegen te gaan. Verder wonnen Lalo de Almeida (World Press Photo Long-Term project Award) en Isadora Romero (World Press Photo Open Format Award). Ook de Nederlandse fotograaf Bram Janssen viel in de prijzen met de serie The Cinema of Kabul, winnaar in de categorie Stories voor de regio Azië.

Impressie van de expositie in De Nieuwe Kerk. Foto: Evert Elzinga.

De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is vernieuwd, passend bij de nieuwe regionale strategie van de World Press Photo Foundation. De wedstrijd is dit jaar onderverdeeld in zes regio’s (Afrika, Azië, Zuid-Oost Azië en Oceanië, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika) en er zijn vier nieuwe categorieën in het leven geroepen: Singles, Stories, Long-Term Projects en Open Format.

De tentoonstelling toont het werk van 24 fotografen uit deze 6 regio’s. In totaal zijn er 127 beelden te zien in De Nieuwe Kerk.

World Press Photo Exhibition 2022, 15 april t/m 14 augustus in De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share