Geen categorie

Wie wint de Museumprijs 2019?

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam en het Van Abbemuseum maken dit jaar kans op de BankGiro Loterij Museumprijs. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. Het winnende museum krijgt 100.000 euro.

De culturele publieksprijs bestaat sinds 2007 en wordt jaarlijks uitgereikt in een steeds wisselende categorie. Dit jaar is dat het meest publieksvriendelijke museum. Een vakjury selecteerde de drie genomineerden.

Koffers, onderdeel van de expositie Hotel New York – Story of pioneers in 2018 in Museum Rotterdam. Foto: Evert-Jan Pol.

Museum Rotterdam vertelt de geschiedenis van Rotterdam, van nederzetting aan de Rotte tot moderne architectuurstad. Ook volgt het museum op de voet wat er gebeurt in de stad, en dat doet het samen met de inwoners. Als het museum de 100.000 euro wint, wil het daarmee een stadsmakerslab voor kinderen opzetten.

Zaaloverzicht in de tentoonstelling Manzoni in Holland, nu te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Evert-Jan Pol.

Stedelijk Museum Schiedam doet de dingen niet even iets anders. Zo kan de bezoeker er zelf bepalen wat hij betaalt voor zijn koffie en broodje. En tijdens je vakantie verzorgt het museum je planten. “Als wij de Museumprijs winnen dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum”, vertelt directeur Deirdre Carasso. “Een stadsplein, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Long March van Qiu Zhijie, te zien in zijn tentoonstelling in het Van Abbemuseum in 2017. Foto: Evert-Jan Pol.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het wil een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender. “Met 100.000 euro kunnen we de impact van het project de Werksalon vergroten”, vertelt directeur Charles Esche. “Hierin werken we met diverse groepen mensen samen om ook hun perspectief een gezicht te geven in het museum. Zo wordt het Van Abbemuseum leuker, interessanter en vooral herkenbaarder voor meer mensen.”

Tot en met 8 mei kan het publiek online stemmen. Iedereen die een stem uitbrengt, maakt kans op een vijfdaagse reis naar New York voor twee personen.

Op 17 mei maakt de organisatie bekend welk museum de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share