Geen categorie

Nachtwacht tijdelijk verhuisd

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

De Nachtwacht hangt even niet meer op zijn vertrouwende plak in de eregalerij van het Rijksmuseum. In een tweet toont dat museum een lege muur waar Rembrandts meesterwerk voorheen schitterde.

Rembrandt van Rijn, De Nachtwacht, 1642, Rijksmuseum.

Het topstuk is momenteel te zien in een van de kabinetten in dezelfde zaal. Op de plek waar het werk normaal hangt bouwen museummedewerkers een vitrine. Daarin krijgt het beroemde schilderij tijdelijk onderdak voor de duur van een restauratieonderzoek en restauratie. Dat onderzoek is daardoor door de bezoekers te volgen.

Het Rijksmuseum controleert continu de conditie van de Nachtwacht. Gebleken is dat er veranderingen optreden, zoals het wit uitgeslagen hondje rechtsonder op het schilderij. Om een beter begrip te krijgen van deze veranderingen start het Rijksmuseum een diepgaand onderzoek naar de algehele staat van het schilderij. Zowel het onderzoek als de daaropvolgende restauratie gebeurt op zaal, onder het oog van publiek.

 

Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, tegenwoordig bekend als De Nachtwacht is Rembrandts meest ambitieuze schilderij. Hij voltooide het in 1642 in opdracht van de schutters van het Amsterdamse Kloveniersgilde. Het is Rembrandts enige schuttersstuk en geroemd vanwege de levendige en gedurfde compositie, waarin de schutters niet alleen zijn geportretteerd, maar ‘in beweging’ zijn afgebeeld.

De Nachtwacht is eigendom van de stad Amsterdam en vormt sinds 1808 het hoogtepunt van de collectie van het Rijksmuseum. De architect van het Rijksmuseum, Pierre Cuypers (1827-1921) ontwierp voor De Nachtwacht zelfs een eigen erezaal, waar het schilderij jaarlijks door meer dan 2,2 miljoen mensen wordt bewonderd.

Het restuaratieonderzoek begint op 8 juli.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share