Geen categorie

NMM vindt zeldzame 17de-eeuwse helm

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in soest heeft zijn collectie uitgebreid met een zeventiende-eeuwse helm. Conservator Jeroen Punt ontdekte het hoofddeksel vorig jaar in de kerk van het Friese dorpje Schettens. Daar hing hij eeuwenlang aan de muur.

 

Links: de grafsteen, rechts: de helm van Schelte van Aysma.
Links: de grafsteen, rechts: de helm van Schelte van Aysma.

 

Onderzoek wees uit dat de helm ooit toebehoorde aan Schelte van Aysma, een Friese officier die tijdens de Tachtigjarige Oorlog vocht in de legers van de Oranjeprinsen Maurits en Frederik Hendrik. Hij begon zijn militaire carrière rond 1600 als jonge officier en sneuvelde in 1637 als kolonel tijdens het beleg van Breda.

In de kerk lagen leden van de adellijke familie Van Aysma begraven. De grafsteen van Schelte van Aysma lag decennia lang verborgen onder een vlonder in het koor van de kerk. Speciaal voor het onderzoek nar de drager van de helm werd de steen blootgelegd en tot ieders verbazing was er een identieke helm op afgebeeld. Wat aangeeft dat de helm een speciale betekenis had voor de eigenaar.

Om de helm voor het nageslacht te bewaren, heeft het NMM hem in overleg met het kerkbestuur laten restaureren. Op 14 mei draagt de kerk de gerestaureerde helm over aan het museum, waar hij een plek krijgt in de baste presentatie. Een kopie, in de vorm van een 3D-print, is te bewonderen in de kerk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share