Geen categorie

Groninger Museum koopt kast van Werkman

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Het Groninger Museum heeft een kast van Hendrik Nicolaas Werkman gekocht. De kast geldt als een van de belangrijkste werken van de Groningse drukker en kunstenaar. Het object is een van de grootste aankopen ooit van het museum.

H.N. Werkman, Kast met oudtestamentische voorstellingen, 1943, Groninger Museum.

Werkman maakte de kast in 1943 in opdracht van predikant August Henkels, met wie hij bevriend was. De dominee was gefascineerd door Werkmans schilderijen en druksels en verzamelde ze. Af en toe gaf hij hem ook privé een opdracht, met als hoogtepunt de kast met oudtestamentische voorstellingen. Het meubel heeft drie deuren, elk met vier paneeltjes waarop Werkman voorstellingen uit het Oude Testament schilderde.

De twaalf voorstellingen zijn gebaseerd op een verscheidenheid aan bijbelverhalen waarin God standvastigheid en vertrouwen tijdens onderdrukking, ontberingen of andere benarde situaties beloont, maar ongehoorzaamheid en afvalligheid straft. Dat was niet alleen een pedagogisch verantwoorde keuze voor een dominee met jonge kinderen; voorstellingen als die van David en Goliath bevatten ongetwijfeld ook verwijzingen naar de actualiteit van de Tweede Wereldoorlog.

Het Groninger Museum kocht de kast rechtstreeks aan van nazaten van Henkels. De nieuwe aanwinst is vanaf vandaag te zien in de vaste opstelling.

Een van de afbeeldingen op de kast: de Zondeval.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share