Geen categorie

Eye vindt 2 verloren gewaande films Alfred Machin

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Eye Filmmuseum heeft twee verloren gewaande films van Alfred Machin uit de jaren 10 van de vorige eeuw teruggevonden. Ze maken deel uit van een schenking aan het museum.

Het gaat om een Belgische en een Nederlandse productie: L’histoire de Minna Claessens uit 1912 en De droppel bloed uit 1913. Eerstgenoemde gaat over een oude kunstenaar die in een flashback het verhaal vertelt van zijn liefde voor wijlen Minna Claessens. In de tweede film wordt de dochter van een douanier in Volendam verliefd op een smokkelaar.

De twee films arriveerden in 2018 bij Eye Filmmuseum dankzij een schenking van een Nederlandse privéverzamelaar. De gift bestond uit een paar filmblikken en een Bing Kinematograph, een historische thuisprojector. De nitraatfilms werden in korte rollen gesneden, waarschijnlijk om in de speelgoedprojector te passen.

Still uit de film L’histoire de Minna Claessens (Alfred Machin, België, 1912).

Eye heeft de twee verloren gewaande films meteen geconserveerd. Deze gaan van 23 t/m 30 juni in wereldpremière tijdens het archieffestival Cinema Ritrovato in het Italiaanse Bologna, in de sectie Recovered & Restored. Na de zomer zijn ze te zien in Eye tijdens een Cinema Concert op de Unescodag op 27 oktober.

De Franse cineast Alfred Machin (1877-1929) maakte in 1907 zijn eerste films voor producent Charles Pathé. Een jaar later reisde hij naar Nederland voor een aantal korte documentaires, waaronder Comment se fait le fromage de Hollande en Coiffures et types de Hollande.

Nadat hij een aantal films in Afrika had gemaakt, ging Machin in het najaar van 1911 weer naar Nederland. In opdracht van het productiebedrijf Hollandsche Film maakte hij een aantal korte speelfilms voor de buitenlandse markt over Nederlandse traditionele kleding, vissers, windmolens en klompen.

In 1913 werd Machin de algemeen directeur van Belge Cinéma Film, de Belgische dochteronderneming van productiemaatschappij Pathé Frères. Voordat de Eerste Wereldoorlog begon maakte hij onder andere de anti-oorlogsfilm Maudite soit la guerre. Na het uitbreken van de oorlog keerde Machin terug naar Frankrijk, waar hij in het Franse leger diende en opnamen maakte van de strijd aan het westelijk front.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share