Geen categorie

Dordrechts Museum vindt zeldzaam familieportret op Tefaf

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Het Dordrechts Museum heeft op kunstbeurs Tefaf in Maastricht een zeldzaam familieportret ontdekt van vóór de Beeldenstorm. Het schilderij is verworven door de bedrijfsvrienden van het museum en keert na meer dan vier eeuwen weer terug in Dordrecht.

Het schilderij hing ooit in de Grote Kerk van Dordrecht en toont de familie Van Beveren, een belangrijke regentenfamilie uit Dordrecht. Zij waren wijnhandelaren en burgemeesters. Afgebeeld zijn Pieter van Beveren met zijn eerste vrouw Alid Muys van Holy en zijn tweede vrouw Engelberta van der Lindt, beiden ook uit prominente Dordtse families.

Volgens het museum gaat het om een unieke vondst. Schilderijen uit de zestiende eeuw duiken niet vaak op en uit Dordrecht vrijwel nooit. Dit werk werd volgens de kunsthandelaar gevonden op een rommelmarkt in Parijs. Toen was nog niet bekend hoe zeldzaam het is en voor wie het oorspronkelijk is gemaakt.

Nog tijdens de Tefaf kon de afgebeelde familie met behulp van experts geïdentificeerd worden en werd de afkomst van het paneel uit Dordrecht bevestigd. De Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum, die dit jaar 25 jaar bestaan, maakten vervolgens de aankoop mogelijk.

Van Beveren familieportret, Dordrechts Museum.

De maker is niet bekend, maar het werk hing in de zestiende eeuw in de Van Beverenkapel in de Grote Kerk van Dordrecht. In de vijftiende eeuw al stichtte de katholieke familie daar een kapel. Na 1572, toen Dordrecht gereformeerd werd, is de kapel ontmanteld. De kunst moest de kerk verlaten en verschillende onderdelen werden bij de familie ondergebracht. Het Dordrechts Museum had al eerder fragmenten van een altaarstuk teruggevonden: de houten wachters die op het altaar stonden.

In de zeventiende eeuw liet Cornelis van Beveren, de achterkleinzoon van Pieter van Beveren, een familiegenealogie maken. In dit boekwerk nam hij ook tekeningen op, van onder andere de oude familiekapel. Op de achtergrond is een groot familieportret te zien.

Die tekening maakt duidelijk de nieuwe aanwinst een onderdeel was van het langwerpige familieportret in de kapel. “We weten precies hoe het gehangen heeft”, aldus conservator Sander Paarlberg, de de ontdekking misschien wel de vondst van de eeuw noemt. “Kunst uit de kerken van Dordrecht is zeer zeldzaam. Er is maar één altaarstuk altijd in de stad gebleven. Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van het museum en de stad.”

Het aangekochte schilderij is opgenomen in de huidige tentoonstelling Werk, bid & bewonder. Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme (nog te zien tot en met 26 mei). Het is een belangrijke schakel in het verhaal over een prominente Dordtse familie en de manier waarop die omging met kunst. In het Dordrechts Museum wordt het schilderij verenigd met allerlei andere stukken uit de Van Beveren collectie, waaronder familieportretten van de zoon en kleinzoon van Pieter van Beveren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share