Geen categorie

Bonnefantenmuseum koopt sleutelwerk Helen Verhoeven

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Het Bonnefantenmuseum heeft de monumentale installatie Church I van Helen Verhoeven aangekocht. Het werk is geïnspireerd op middeleeuwse kunst uit de collectie van het museum.

Stijn Huijts, artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum, zag de overweldigende installatie voor het eerst op Art Basel dit jaar. “Het kapelachtige Gesamtkunstwerk waarin technieken als glas-in-lood, mozaïek, schilder- en beeldhouwkunst samenvloeien met humanistische ideeën in een grensoverschrijdend totaalbeeld, intrigeerde mij meteen. En ik zag de verstopte verwijzingen naar onze collectie oude kunst.”

“De reacties tijdens Art Basel op Church I waren zo enthousiast, dat ik besloot om het werk ‘op zicht’ naar het Bonnefanten te halen. Ik ben verheugd dat het Mondriaan Fonds het belang van dit unieke kunstwerk onderstreept, waardoor wij nu in staat zijn om het werk te verwerven voor onze collectie.”

© Helen Verhoeven, Church I. Foto: Galerie Stigter van Doesburg.

Het Mondriaan Fonds steunde de aankoop met een financiële bijdrage. Volgens het fonds is het werk een sleutelstuk in Verhoevens oeuvre en past het goed in de museumcollectie. “Door de verschillende verknopingen met de collectie van het Bonnefantenmuseum komt er een uniek ensemble tot stand dat in museaal Nederland nergens geëvenaard kan worden.”

Helen Verhoeven (1974) verhuisde op twaalfjarige leeftijd met haar ouders van Nederland naar de Verenigde Staten. Achtereenvolgens kwam ze na haar middelbare school terecht op het San Francisco Art Institute, de New York Academy of Art en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze ontwikkelde haar eigen sterke beeldtaal waarin ze de betekenis van schilderkunst in de huidige tijd en de waarde van aloude westerse tradities onder de loep neemt. Inmiddels woont en werkt ze al een aantal jaren in Berlijn.

In 2017 ontving de kunstenaar een werkbeurs van het Mondriaan Fonds en kon ze twee jaar lang werken aan een reeks schilderijen die geïnspireerd zijn door het werk van de oude meesters in de kunstcollectie van het Bonnefantenmuseum. Deze serie negen grote doeken was dit jaar te zien in het Bonnefanten te zien in de collectiepresentatie Beating around the bush – episode #5.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share