Geen categorie

Sebas Groot wint Project Rembrandt

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Sebas Groot is de winnaar van Project Rembrandt. De 21-jarige student kunstgeschiedenis mag zich een jaar lang de beste amateurkunstschilder van Nederland noemen. De finale van het populaire televisieprogramma was gisteravond te zien.

Fragment uit Project Rembrandt, waarin Sebas hoort dat hij de winnaar is.

De talentenjacht begon 27 januari met vijftig kandidaten, van wie er in de eerste aflevering direct al veertig afvielen. De rest kreeg les van docenten Iris Frederix en Jaap Godrie, die ieder vijf talenten onder hun hoede namen.

Elke aflevering kregen de deelnemers les in een bepaald aspect van het schildersvak, waarna ze het geleerde in een technische opdracht in de praktijk moesten brengen. Daarna volgde de vrije opdracht waarin ze met de bijgebrachte technieken een schilderij moesten maken, steeds in een ander genre.

Sebas was al lang de gedoodverfde winnaar. In aflevering 3, 4 en 5 kwam hij als beste uit de bus. In de finale won hij ook daadwerkelijk. De jury, bestaand uit Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en kunstenares Lita Cabellut, was het meest onder de indruk van zijn meesterwerk, de finaleopdracht.

Als eindproject moesten de vier finalisten thuis een groepsportret maken. De jury beoordeelde de schilderijen tijdens de finale in het Rijksmuseum. Het winnende werk van Sebas is daar vanaf vandaag ook te zien.

Het finalewerk van Sebas.

In Sebas’ laatste proefstuk staat het thema depressie en burn-outs bij studenten centraal. “Dit werk was een soort persoonlijke missie”, vertelt hij op de site van Project Rembrandt. “Het moest een bemoedigend schilderij worden en dat is volgens mij gelukt. Het is me heel dierbaar.”

Het had trouwens weinig gescheeld of de student had zich noot opgegeven voor het programma. “Ik was bang om te falen voor het oog van heel Nederland.” Het feit dat hij in het programma zijn eerste schilderlessen zou kunnen krijgen, haalde hem over de streep.

Hij kan nog niet helemaal bevatten dat hij de finale heeft gewonnen. “Het is ongelofelijk. Ik ben 21 jaar en mijn werk hangt straks in het Rijksmuseum. Ik heb zoveel geluk, het voelt bijna oneerlijk. Ik had niet gedacht dat het mogelijk was, maar het is een droom die uitkomt.”

Fragment uit Project Rembrandt, met een detail uit het schilderij van Sebas.

De komende tijd gaat Sebas zich richten op zijn studie en zijn schilderwerk. “Volgend jaar wil ik een tussenjaar nemen om me volledig te focussen op de schilderijen die ik wil maken. Het is mijn grootste droom om een carrière als kunstenaar te hebben. Zolang ik mijn hart kan volgen, ben ik gelukkig.”

Project Rembrandt bleek een kijkcijferhit. De laatste aflevering trok 1,4 miljoen kijkers. Niet verwonderlijk daarom dat de NTR al heeft besloten door te gaan met het succesvolle programma. Volgend jaar komt er een nieuw seizoen. Amateurschilders kunnen zich al aanmelden.

Lees ook: Project Rembrandt na pauze weer terug

Lees ook: Project Rembrandt zoekt beste schilder van Nederland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share