Geen categorie

Tussen de ouwe meuk

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Werk van Rob Scholte op de tentoonstelling Silk cut in Museum de Fundatie, locatie Kasteel het Nijenhuis, Heino.

Rob Scholte (1958) toont de komende maanden in Kasteel het Nijenhuis een selectie uit zijn nieuwe werk. “Tussen de ouwe meuk”, zoals hij het zelf omschrijft. Een van de werken is het zesluik Silk cut, waarnaar de expositie is vernoemd. Museum de Fundatie (waartoe het kasteel behoort) kocht dat eerder dit jaar aan.

De keurige Arts & Crafts kabinetten uit de provincie verworden onder regie van Scholte tot decor voor de Deep Water Horizon-disaster-movie. De kaarsen in de kandelaars branden op olie. Het getatoeëerde aarsgewei op de rug van een vrouw in New body-language brengt de ridders van de Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (VERZET) van Jan Fabre tot wanhoop. Boven de schouw houdt de House of cards-wereld zich staande als Delfts Blauw.

Hoewel het eeuwenoude kasteel wellicht geen voor de hand liggende locatie is voor de hedendaagse kunst van Scholte, is deze toch enigszins toepasselijk. Het kasteel was lang het woonhuis van Dirk Hannema (1895-1984), oprichter en voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. En het was dat museum dat als laatste, in 1988, een solo-expositie van Scholte presenteerde. Nu, 23 jaar later is Scholte terug in een Nederlands museum, en opnieuw een plek die belangrijk was voor Hannema. Silk cut is Scholtes saluut aan deze kunstkenner.

Rob Scholte – Silk cut, t/m 4 september in Museum de Fundatie, locatie Kasteel het Nijenhuis, Heino

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share