Geen categorie

Rijksmuseum leent Melkmeisje uit aan Louvre

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Het Rijksmuseum leent Het melkmeisje van Johannes Vermeer tijdelijk uit aan Musée du Louvre in Parijs. Het beroemde schilderij is van 22 februari tot en met 22 mei een van de publiekstrekkers in de tentoonstelling Vermeer et les maîtres de la peinture de genre, over de schilderkunst van de Gouden Eeuw.

Het melkmeisje gaat op reis.

Het Louvre toont het met elf andere werken van Vermeer – een derde van zijn oeuvre –, samen met werk van tijdgenoten als Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Steen, Pieter de Hooch en Gabriel Metsu. Ook twee werken van Gerard ter Borch en een van Hendrick Sorgh uit het Rijksmuseum maken deel uit van de tentoonstelling.

Het Rijksmuseum heeft vier schilderijen van Vermeer in zijn collectie die doorgaans naast elkaar hangen in de eregalerij. Het melkmeisje is daarvan zijn beroemdste werk.

Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ca 1660, Rijksmuseum.

Het melkmeisje gaat voor het eerst naar het Louvre. Wel reisde het al twee keer eerder naar Parijs. De laatste keer was in 1966, toen het in Musée de l’Orangerie te zien was.

Het Mauritshuis laat op Twitter weten geen Vermeers uit te lenen aan het Louvre, maar wel enkele andere schilderijen. De briefschrijfster van Gerard ter Borgh, Het oestermaal van Frans Mieris de Oude en Interieur met handenwassende vrouw van Eglon van der Neer gaan ook naar Parijs en later naar de National Gallery Ireland in Dublin, waar de expositie eveneens te zien zal zijn.

Het Louvre presenteert in Parijs presenteert dit voorjaar twee exposities over Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw. De andere, Chefs-d’oeuvre de la Collection Leiden, put uit The Leiden Collection van Thomas Kaplan.

Vermeer et les maîtres de la peinture de genre / Chefs-d’oeuvre de la Collection Leiden, 22 februari t/m 22 mei in het Louvre, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share