Geen categorie

Prachtige dames van Gestel en Sluijters

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Recensie

“Onbehoorlijk, onkuisch, aanstootgevend en ergerlijk voor het publiek.” Vanwege deze redenen moest het Stedelijk Museum in 1911 enkele naakten van Jan Sluijters en Leo Gestel verwijderen. Tegenwoordig zijn we wel wat gewend en Singer Laren laat ze dan ook gewoon hangen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Links: Jan Sluijters, Naakt met parelsnoer, ca. 1932, Singer Laren. Rechts: Leo Gestel, Zittend naakt (Salomé), 1911, particuliere collectie.

De kleine expositie Gestel en Sluijters: de vrouwen is samengesteld door fotograaf Desiree Dolron, die zelf nu ook een tentoonstelling in het Singer heeft. Ze heeft een voorliefde voor de vrouwbeelden van de twee kunstenaars. Vooral hun naakten kan ze zeer waarderen. Het weldoordachte gebruik van licht en kleur in deze schilderijen en de blik of juist de houding van de modellen treffen haar.

Bij haar selectie liet ze zich niet leiden door kunsthistorische overwegingen, maar door kwaliteit en schoonheid. En dat leverde een fraaie expositie op met portretten van mooie vrouwen, soms (deels) naakt, soms gekleed.

Jan Sluijters, Jonge vrouw met roze blouse, ca. 1935 particuliere collectie.

Het valt op dat Gestel is vertegenwoordigd met slechts twee portretten, een beetje weinig in verhouding. De aanwezige schilderijen geven echter wel een goed beeld van Gestels stijl, die in de jaren tien van de twintigste eeuw nogal afwijkend was. Niet voor niets werd hij in 1911, samen met Sluijters, afgewezen als lid van de nog steeds bestaande kunstenaarsvereniging Arti et Amicitae.

Bestuurslid C.L. Dake was duidelijk: “Zij zijn symbolen, die lijnrecht tegenovergesteld zijn aan hetgeen de maatschappij als de heilige traditie der kunst beschouwt”. Later zouden beiden overigens alsnog toetreden tot de vereniging.

De expositie bevat dus slechts twee Gestels, maar gelukkig wel de nodige portretten van Sluijters. Zijn schilderijen, en dan zeker die van vrouwen, zijn altijd een genot om naar te kijken. De presentatie in Singer Laren is klein, maar de omvang geeft de bezoeker de kans ruim de tijd te nemen voor de prachtige dames. En dat verdienen ze.

Gestel en Sluijters: de vrouwen. Een keuze van Desirée Dolron, t/m 14 mei in Singer Laren

Waardering: @@@@@@@@@@

Zie ook: Mysterieuze verstilde foto’s van Desiree Dolron

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share