Geen categorie

Alphonse Mucha, volgend jaar in Kunstmuseum Den Haag

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Het werk van de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) is direct herkenbaar. Hij is voornamelijk bekend van zijn weelderige illustraties van gestileerde, sierlijke vrouwen. In samenwerking met de Mucha Foundation toont Kunstmuseum Den Haag komend voorjaar een ruime selectie.

Alphonse Mucha, Rêverie, 1897. Copyright © 2021 Mucha Trust.

Als een van de meest invloedrijke en gevierde kunstenaars in het Parijs van rond 1900, creëerde Mucha (1860-1939) een onderscheidende stijl die synoniem staat voor de Art Nouveau. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur. De motieven zijn vaak elegante sierlijke planten en bloemen, niet zelden gecombineerd met slanke vrouwengestalten.

In 1887 verruilde Mucha zijn geboorteplaats Ivančice (in het huidige Tsjechië) voor Parijs, de kunsthoofdstad in die tijd. Zeven jaar later brak hij door met een affiche voor het toneelstuk Gismonde, met de Franse actrice Sarah Bernhardt in de hoofdrol. Hij maakte die poster in zijn nu zo kenmerkende stijl.

In de tentoonstelling zijn Mucha’s ontwerpen straks te zien in combinatie met uiteenlopende voorwerpen uit de collectie van Kunstmuseum Den Haag. “Het is fantastisch dat wij in Kunstmuseum Den Haag de meester van de Art Nouveau, Alphonse Mucha, kunnen samenbrengen met bijzondere stukken uit onze collectie”, aldus directeur Benno Tempel. “Zijn populaire affiches en illustraties, samen met kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw, geven een uniek beeld van Alphonse Mucha’s Parijs. Maar ook zijn invloed op de popcultuur uit de jaren 60 en 70 wordt duidelijk in deze tentoonstelling.”

Alphonse Mucha – Art Nouveau in Parijs, 5 februari t/m 3 juli 2022 in Kunstmuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share