Geen categorie

Handen in de verf

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

De Japanse kunstenares Ayako Rokkaku (1982) heeft tijdelijk haar atelier verhuisd naar de daglichthal van de Kunsthal in Rotterdam. Drie weken lang werkt zij dagelijks aan een kunstwerk in progress.

Ayako Rokkaku aan het werk. Foto Nico Delaive, 2009. Collectie Gallery Delaive.

Ayako Rokkaku heeft een herkenbare manier van werken. Ze gebruikt geen penselen maar doopt haar handen in de verf en schildert daarmee op karton of doek. Zonder potloodlijnen, plan of compositie in haar hoofd begint ze te schilderen. Rokkaku: “Het schilderij verandert voortdurend en dat proces kan iedereen meemaken. Het is fijn dat mensen dat moment van creatie met me kunnen delen.”

De werken van Rokkaku zijn vrolijk, maar schijn bedriegt. Onder de lieflijke fantasie zitten tal van emoties, driften, angsten, onzekerheden en overtuigingen die Rokkaku op het doek overbrengt. Fantasie en fabel spelen een grote rol, al blijven de voorstellingen geloofwaardig en herkenbaar. Soms slaat de hoge aaibaarheidsfactor om en krijgen de meisjes in haar werk een boosaardige blik.

Ayako Rokkaku, Zonder titel (ARP10-018), 2010, acryl op doek. Collectie Gallery Delaive.

Ayako Rokkaku (1982) woont en werkt afwisselend in Tokyo, Berlijn en Amsterdam. Ze begon in 2002 als autodidact met schilderen. In 2006 werd ze tijdens de Geisai Kunstmarkt in Japan als getalenteerde jonge kunstenaar gelanceerd en won ze de Scout Prize. Sinds haar debuuttentoonsteling in Gallery Delaive in 2007 heeft Rokkaku verschillende tentoonstellingen gehad in onder meer Denemarken, Italië, Zwitserland, Korea en Taiwan.

Colours in My Hand – Ayako Rokkaku t/m 21 augustus in de Kunsthal, Rotterdam. Kinderen zijn deze zomer van harte uitgenodigd om met hun handen te schilderen aan hun eigen kunstwerk, net als Ayako Rokkaku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share