Geen categorie

Een Turner voor Dordrechts Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

De afgelopen dagen maakte het Dordrechts Museum via sociale media het publiek warm voor de onthulling van een nieuwe bijzondere aanwinst. “Over 4 dagen wordt deze aanwinst onthuld”, schreef het museum zondag op Twitter. Gisteren gevolgd door: “Morgen maken we het bekend”. Vanmiddag werd duidelijk dat het om een schilderij van Joseph Mallord William Turner gaat. Het museum kreeg Whalley Bridge and Abbey in langdurige bruikleen van een particulier.

Joseph Mallord William Turner (1775-1851), Whalley Bridge and Abbey, Lancashire: Dyers washing and drying cloth, ca. 1811, Dordrechts Museum, bruikleen particuliere collectie.

Turner (1775-1851) is een van de beroemdste kunstenaars van Engeland. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en origineelste landschapschilders aller tijden. Zijn werk is in Nederland echter nauwelijks te zien.  Dankzij een particuliere verzamelaar kan het Dordrechts Museum een schilderij van deze Engelse meester nu toch langdurig tonen.

Volgens het museum sluit het schilderij van Turner sluit goed aan bij het werk van Aelbert Cuyp (1620-1691). Turner was een groot liefhebber van het werk van deze schilder. Niet alleen Cuyps zachte gouden licht maakte op Turner een diepe indruk, ook Dordrecht, waar Cuyp woonde en werkte, kon hem bekoren. In totaal bezocht hij de stad vier keer.

Turner schilderde Whalley Bridge and Abbey omstreeks 1811, het jaar waarin hij tijdens een lezing de loftrompet stak over Cuyps lichtwerking. Het licht en de serene, verstilde sfeer van het werk doen volgens het museum dan ook sterk aan Cuyp denken.

De nieuwe aanwinst is vanaf morgen te zien in de Cuypzaal van het Dordrechts Museum. Daar blijft het hangen tot 1 september. Vanaf 3 oktober krijgt het schilderij een ereplaats in de tentoonstelling In het licht van Cuyp, over de impact van Cuyp op de Engelse landschapsschilders.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share