Geen categorie

Steens burgemeester van Delft blijkt graankoopman

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Het team van het nieuwe programma Kunstraadsels heeft de identiteit achterhaald van de man op Jan Steens schilderij De burgemeester van Delft en zijn dochter. Het blijkt te gaan om korenhandelaar Adolf Croeser. Hij was geen burgemeester.

Het Rijksmuseum kocht het portret uit 1655 op 17 augustus 2004, voor het bedrag van 11,9 miljoen euro. Nooit eerder betaalde het museum zoveel voor een kunstwerk. De aankoop haalde dan ook het Journaal.

Jan Havicksz. Steen, Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’, 1655, Rijksmuseum, Amsterdam.

Wie de afgebeelde burgemeester precies was, was echter een raadsel. En misschien was hij wel helemaal geen burgemeester. Daar twijfelde menig deskundige namelijk aan. De enige Delftse burgemeester die in aanmerking zou komen, viel al snel af. Van die man, Geraldo Briell van Welhouck, was al een portret bekend, maar de geportretteerde vertoonde geen gelijkenissen met Steens ‘burgemeester’.

Een team van kunsthistorici, onder leiding van professor Frans Grijzenhout, kwam vervolgens op het idee dat de man een weduwnaar moest zijn, met slechts één dochter. Want anders zou Steen ook de echtgenote en andere kinderen hebben afgebeeld. En wellicht maakte het model deel uit van Steens netwerk.

Daarna kwam al snel de rijke graankoopman Adolf Croeser in beeld. Twee jaar nadat Steen het portret had geschilderd, stond Croeser borg voor de kunstenaar, toen die hoge schulden had. Croeser was weduwnaar en had één kind, een dochter van dertien. Bovendien woonde de koopman in Delft vlakbij Steen.

Het Rijksmuseum vond de bevindingen van het team van Kunstraadsels zo overtuigend, dat het de titel van het schilderij inmiddels al heeft aangepast. Die luidt nu: Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’.

Kunstraadsels, elke donderdag bij MAX, 20.25 uur op NPO 2

(EJP)

Zie ook: Identiteit jongen op schilderij Ferdinand Bol bekend

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share