Geen categorie

Universiteitsmuseum Utrecht bestaat 90 jaar

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Het Universiteitsmuseum Utrecht bestaat vandaag exact negentig jaar. Dit viert de jarige met onder andere een kortingsactie voor bezoekers.

Foto: Evert-Jan Pol.

Bij een verjaardag horen slingers en het museum riep bezoekers daarom op een zelf versierde puntvlag mee te nemen. Wie dat afgelopen weekend en vandaag deed, kreeg vijftig procent korting op de entreeprijs. Kinderen met een zelfgemaakte vlag mochten gratis naar binnen. Alle vlaggen samen zullen door het museum heen een mooie verjaardagsslinger vormen.

Bij de oprichting in 1928 bestond de collectie van het Universiteitsmuseum uit een aantal instrumenten van het Natuurkundig Gezelschap. In de jaren daarop groeide de verzameling. Inde jaren vijftig werden de collecties van de faculteiten diergeneeskunde en tandheelkunde bijvoorbeeld toegevoegd.

Sinds 1996 is het museum gevestigd aan de Lange Nieuwstraat, in het voormalig botanisch lab. Daar bevindt zich ook de botanische tuin Oude Hortus, die bij het museum hoort. In de afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal bezoekers, van 40.000 in 2008 tot 75.000 vorig jaar.

Sinds de vestiging aan de Lange Nieuwstraat, heeft het museum zich ontwikkeld tot een interactief familiemuseum dat wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Om ook in de toekomst ruimte te kunnen bieden aan het groeiende aantal bezoekers en om de enorme collectie nog beter tot haar recht te laten komen, treft het museum voorbereidingen voor een verbouwing. Die werd eerder dit jaar overigens uitgesteld nadat het Cuypersgenootschap een aanvraag voor een monumentenstatus voor het gebouw had ingediend.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share