Geen categorie

Vermeers Muziekles na 20 jaar weer in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Nieuws

De muziekles van Johannes Vermeer is voor het eerst in twintig jaar weer te bewonderen in Nederland. Het meesterwerk, in het bezit van de Royal Collection, was in 1996 voor het laatst te zien in het Mauritshuis als onderdeel van een grote Vermeer-tentoonstelling. Het schilderij is dit najaar het hoogtepunt in de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection.

 

Zaaloverzicht in Mauritshuis, Den Haag. Foto: Ivo Hoekstra.
Zaaloverzicht in Mauritshuis, Den Haag. Foto: Ivo Hoekstra.

 

De muziekles is een van de zeldzame stukken van Johannes Vermeer, van wie in totaal 36 schilderijen bewaard zijn gebleven. Het schilderij uit omstreeks 1660 toont een dame en een heer bij een virginaal. Boven dit muziekinstrument hangt een spiegel die de voet van de schildersezel van Vermeer weerspiegelt.

De Engelse koning George III kocht het schilderij in 1762 als een werk van Frans van Mieris de Oude. Pas later werd duidelijk dat Vermeer de maker was.

Het Mauritshuis heeft zelf drie schilderijen van zijn hand: Diana en haar nimfen; Gezicht op Delft en Meisje met de parel, maar een genrestuk van de kunstenaar ontbreekt in de collectie. Het museum is dan ook verheugd dat het tijdelijk een vierde Vermeer kan laten zien.

De muziekles is een van de 22 schilderijen uit de collectie van het Britse koningshuis die het Mauritshuis vanaf 29 september toont. De Britse Royal Collection behoort tot de grootste en belangrijkste kunstverzamelingen in de wereld en is één van de laatst overgebleven Europese koninklijke collecties. De tentoonstelling bestaat uit een gevarieerde selectie van de beste Hollandse genrestukken.

Johannes Vermeer, De Muziekles, c. 1660-1662, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016.
Johannes Vermeer, De Muziekles, c. 1660-1662, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016.

Sleutelwerken zijn De muziekles van Vermeer en Vrouw in slaapkamer van Jan Steen. Ze zijn te zien naast topstukken van andere grote meesters van het Hollandse genrestuk, zoals Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Willem van Mieris en Gabriël Metsu.

Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection, 29 september 2016 t/m 8 januari 2017 in het Mauritshuis, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share