Geen categorie

Koningin Elizabeth in viervoud

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Nieuws / Expositie

De Britse koningin Elizabeth wordt wel vaker geportretteerd, maar nog niet eerder zoals fotograaf Hugo Rittson-Thomas dat deed. Hij plaatste het staatshoofd voor enkele spiegels, waardoor hij al haar kanten in één klik kon vastleggen.

Hij liet zich daarvoor inspireren door Antoon van Dycks driedubbele portret van koning Karel I van Engeland, Ierland en Schotland, uit omstreeks 1635. Daarop toonde de van oorsprong Vlaamse schilder de koning en face en dubbelzijdig en profil. Van Dyck vond zijn inspiratie vermoedelijk in het schilderij Goldsmith seen from three sides van Lorenzo Lotto uit circa 1530.

Op zijn beurt beïnvloedde Van Dyck waarschijnlijk Philippe de Champaigne. Die maakte rond 1642 het Triple portrait of Cardinal de Richelieu. En bijna vier eeuwen later vormt Van Dycks portret van Karel I dus andermaal een inspiratiebron.

Hugo Rittson-Thomas, portret van koningin Elizabeth.
Hugo Rittson-Thomas, portret van koningin Elizabeth.

Rittson-Thomas’ viervoudige portret van koningin Elizabeth maakt deel uit van zijn serie The Queen’s People. Daarvoor fotografeerde hij de koningin, haar kleinzoon William en schoondochter Camilla, leden van haar huishouding en anderen die een belangrijke rol spelen in de monarchie. Allen voor spiegels.

De fotograaf maakte de serie al in 2013, maar ze is van 19 augustus tot en met 19 september te zien in de Londense galerie Eleven. De foto’s staan ook op de site van de Britse krant The Telegraph.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share