Geen categorie

Noordbrabants Museum toont 9 Van Goghs

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Nieuws

Het Noordbrabants Museum toont vanaf 18 januari negen werken van Vincent van Gogh, waaronder een vroeg Parijs zelfportret uit de collectie van het Van Gogh Museum. Met schilderijen wil het museum in Den Bosch het verhaal van de  Brabantse oorsprong van de kunstenaar en zijn grote fascinatie voor het boerenleven vertellen.

De Van Gogh-presentatie is onderdeel van Het Verhaal van Brabant, dat voor het eerst zo uitvoerig de rijke kunst- en cultuurgeschiedenis van Brabant van de afgelopen zes eeuwen toont aan de hand van historische voorwerpen, kunstobjecten en audiovisuele presentaties. Vanwege de uitgebreide renovatie van Het Noordbrabants Museum was gedurende 2,5 jaar geen werk van Van Gogh in Brabant te zien. Met de opening van Het Verhaal van Brabant komt daar weer verandering in.

Vincent van Gogh, Zelfportret met pijp, 1886, olieverf op doek, bruikleen Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

In de nieuwe opstelling wordt Spittende boerin uit 1885 uit de eigen collectie aangevuld met langdurige bruiklenen uit het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en een particuliere collectie. Behalve het Parijse Zelfportret met pijp uit 1886 uit het Van Gogh Museum toont het museum werken uit zijn Brabantse periode, zoals een schilderij van de pastorie in Nuenen. In die woning van zijn ouders woonde Van Gogh enige tijd.

Op de wand van de presentatieruimte worden grote afbeeldingen uit zijn Brabantse en Franse periode geprojecteerd. Citaten uit zijn brieven laten zien hoezeer Van Gogh verbonden was en bleef met Brabant.

Het Verhaal van Brabant is de laatste zaal van het vernieuwde Noordbrabants Museum  die nog niet gereed was. Het museum, onderdeel van Museumkwartier ’s-Hertogenbosch, werd in mei heropend door prinses Beatrix.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share