Geen categorie

Umeå en Riga zijn culturele hoofdsteden van Europa

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Nieuws

De culturele hoofdsteden van Europa liggen dit jaar in Letland en Zweden. De Letse hoofdstad Riga en het Noord-Zweedse Umeå zijn dit jaar uitverkoren om hun cultuur aan de rest van Europa te tonen.

Riga. Foto: Gertjan R. (op nl.wikipedia.org).

Umeå is de op één na noordelijkst gelegen culturele hoofdstad. Alleen Reykjavik (2000) lag hoger. Vanwege de ligging gaat in Umeå de zon in de zomermaanden niet onder. Of de stad daar dit jaar gebruik van gaat maken in de programmering, is nog niet bekend. In de winter hebben bezoekers, ook in andere jaren, kans om het noorderlicht te zien.

Umeå wordt op cultureel gebied gezien als de belangrijkste stad in het noorden van Zweden. Elk jaar vindt daar eind oktober of begin november het Umeå Jazz Festival plaats, een van de grootste festivals voor moderne jazz in Scandinavië.

Umeå, met de rivier de Umeälven. Foto: Tage Olsin ((op nl.wikipedia.org).

Riga  is met ongeveer 700.000 inwoners de grootste stad van de Baltische landen. Het historische centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De titel culturele hoofdstad van Europa bestaat sinds 1985. Jaarlijks laat een stad zich van zijn beste culturele kant zien. Sinds 2001 zijn er steeds twee culturele hoofdsteden van Europa. In dat jaar hadden Rotterdam en Porto de eer. Leeuwarden mag zich in 2018 culturele hoofdstad noemen, samen met Valetta, de hoofdstad van Malta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share