Geen categorie

“Komende expositie Gemeentemuseum nu al een succes”

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Gemeentemuseum Den Haag heeft twee belangrijke schilderijen in langdurig bruikleen gekregen. Het gaat om werken van Paul Cézanne (1839-1906) en Piet Mondriaan (1872-1944). De bruiklening kon niet op een beter moment komen, want volgende maand opent de expositie Cézanne – Picasso – Mondriaan. In nieuw perspectief.

Piet Mondriaan, Bloeiende bomen, 1912, olieverf op doek, 60 x 85 cm.

Mondriaans Bloeiende bomen vormt een mooie aanvulling op de reeks van boomschilderijen die het museum al in zijn bezit heeft. In 1911 en 1912 schilderde Mondriaan bloeiende appelbomen in een steeds verdergaande vorm van abstractie. Het kubistische schilderij dat het museum nu in bruikleen krijgt, is jarenlang onvindbaar geweest voor experts, omdat het ondershands was verkocht uit een bijzondere Amerikaanse privécollectie.

Paul Cézanne, Het huis Bellevue op de heuvel, 1878-1879, olieverf op doek, 53,5 x 64 cm.

Het is de tweede keer dat Het huis Bellevue op de heuvel van Cézanne tijdelijk in de collectie van het Gemeentemuseum wordt opgenomen. In 1933 werd het al eens aan het museum in bruikleen gegeven voor een periode van zes jaar. Het olieverfschilderij is kenmerkend voor het oeuvre van Cézanne. Het groen van de bomen die rond de heuvel in het schilderij zijn weergegeven heeft de blokachtige penseelvoering die de schilder vaak toepaste in zijn werk en die later door Mondriaan werd overgenomen.

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum, zegt zeer vereerd te zijn dat de eigenaren bij de keuze voor een goede standplaats voor hun bezit niet voor een gerenommeerd buitenlands museum hebben gekozen, maar voor ‘zijn’ museum. “Door de toevoeging van de Cézanne kunnen we ook na de tentoonstelling in het museum de ontwikkeling van Mondriaan in een context blijven tonen. En daarmee is de tentoonstelling voor het Gemeentemuseum nu al een succes.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share