Geen categorie

Twee musea krijgen archief Toonder Studio’s

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Het Literatuurmuseum heeft het archief van de Toonder Studio’s gekregen. Milou Toonder, kleindochter van tekenaar en schrijver Marten Toonder, schonk het museum het hele archief, met uitzondering van de materialen die betrekking hebben op de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel. Die gaan naar Eye Filmmuseum.

Strook van Panda en de Wereldverbeteraar (1949).

Met deze schenking krijgt het Literatuurmuseum ruim 25.000 stripstroken van Toonders hoofdreeksen Panda, Kappie en Koning Hollewijn en zo’n 20.000 originele stripstroken van tientallen andere striptitels van door Toonder Studio’s-medewerkers. Verder bevat de aanwinst onder meer vele opzetten, schetsen en losse illustraties, reclamemateriaal en correspondentie van Marten Toonder.

Bijzonder zijn de originele stripstroken van vroege strips als Don Sombrero, die teruggaan tot 1939. Het bewaard gebleven archief werpt licht op de samenwerking tussen Toonder en de Toonder Studio’s, ook nadat de kunstenaar in 1965 naar Ierland was verhuisd.

“De collectie is een prachtige aanvulling op het persoonlijk archief van Toonder, dat we reeds in beheer hebben”, aldus Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum. “Met dit archief erbij kan met recht gesteld worden dat ons museum de schatkamer is van Toonders kunstenaarschap.”

Still uit Als je begrijpt wat ik bedoel (1983).

Alles wat te maken heeft met de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel, heeft een onderkomen gevonden in de collectie van Eye. Deze film uit 1983 is de eerste avondvullende tekenfilm van Nederlandse bodem. Het filmmuseum krijgt onder meer ruim duizend filmcels, honderden potloodschetsen voor achtergronden, en vele storyboards.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share