Geen categorie

Baltimore Museum of Art krijgt gestolen Renoir terug

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

Een federaal gerechtshof in Virginia heeft gisteren bepaald dat een Renoir die in 1951 gestolen werd uit het Baltimore Museum of Art weer terug moet naar dat museum. De Amerikaanse Marcia Fuqua kocht het landschapje op 27 juli 2012 op een vlooienmarkt voor slechts 7 dollar. Maar ze mag het dus niet houden. Dat meldt The Art Newspaper.

Paysage Bords de Seine van Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Foto: www.thehistoryblog.com.

Fuqua vond het schilderij in een doos vol spullen, die voor 7 dollar (ongeveer 5 euro) werd aangeboden. Na taxatie bleek het om Paysage Bords de Seine van Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) te gaan. Het werk was daarna opeens geen 5, maar minstens 60.000 euro waard.

Later werd duidelijk dat de Renoir op 17 november 1951 was gestolen uit het Baltimore Museum of Art. Het huidige museumbestuur bleek niet op de hoogte van de diefstal. Het kleine schilderij stond ook niet vermeld op een wereldwijde lijst van gestolen kunst.

Een rechtszaak moest vervolgens uitwijzen aan wie het schilderij toebehoort. De rechter oordeelde dat hoewel Fuqua het werk te goeder trouw kocht, het museum de rechtmatige eigenaar blijft. Een dief kan namelijk geen eigendomsrecht doorgeven, aldus het gerechtshof.

Fuqua mag nog tegen de beslissing in beroep gaan. Maar het Baltimore Museum of Art hoopt de Renoir in maart weer te kunnen tonen aan het publiek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share