Geen categorie

Vijfmaal Van Lieshout

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

De naam Van Lieshout is geen onbekende in de kunstwereld. Bij het horen daarvan borrelt misschien als eerste Joep van Lieshout (werkend onder de naam Atelier van Lieshout) naar boven, maar er zijn nog meer kunstenaars met dezelfde achternaam. Kunsthal Kade Amersfoort bracht vijf van hen samen in de groepsexpositie vanlieshoutvanlieshout.

Lotje van Lieshout, Kapitein, 2008-9, hout, dvd. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door fonds BKVB. Courtesy kunstenaar.

Twee Van Lieshouts zijn broers (Erik (1968) en Dirk (1973), maar de overigen delen vooral hun achternaam en een passie voor kunst en in vier gevallen de plaats waar ze werken: Rotterdam. Toch zijn er overeenkomsten in thema’s te vinden waardoor de expositie niet alleen draait om dezelfde naam.

Atelier van Lieshout, Brothel Female, 2009, plaatstaal. Courtesy Atelier van Lieshout, Rotterdam.

Zo hebben alle deelnemende Van Lieshouts een fascinatie voor de (gebouwde) leefomgeving en een hang naar omsloten ruimtes. Een goed voorbeeld zijn de mobile studio’s van Dirk waarvan er één in Amersfoort is te zien. De jongste Van Lieshout – Lotje (1980) – toont haar video-installatie Kapitein, waarin het draait om een zelfgebouwde onderzeeboot en diens kapitein. De houten videocabine schommelt voor een extra dimensie.

Net als Lotje komt ook Erik met een besloten video-installatie: Lariam, een reusachtige kartonnen doos waarin de bezoeker een video kan aanschouwen. Atelier van Lieshout (Joep, 1963) maakte speciaal voor de expositie twee vijftien meter lange constructies van plaatstaal die aan de wand hangen. Ze stellen een vrouwenbordeel voor. Ook Lotte (1978), de enige in het buitenland (België) geboren Van Lieshout, maakte nieuw werk voor de tentoonstelling, in de vorm van een serie schilderijen. De tentoonstelling met vijfmaal Van Lieshout staat garant voor veel (spannend) kijkplezier.

Vanlieshoutvanlieshout, t/m 15 november in Kunsthal Kade Amersfoort

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share