Geen categorie

Spoorwegmuseum vindt zeldzame goederenwagen

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Het Spoorwegmuseum deed deze week een bijzondere vondst. In de tuin van een fruitteler in Andelst ontdekten spoorliefhebbers een houten goederenwagen uit 1871 of 1872. Daarmee is het een van de oudste goederenwagens van Nederland. Het Utrechtse museum voegt de wagen toe aan zijn collectie.

De goederenwagen.

“Goederenwagens uit deze periode zijn schaars”, aldus Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum. “Dat we er nu nog eentje hebben gevonden is heel bijzonder. Het is een welkome aanvulling op onze collectie goederenvervoer, zo’n oude wagen hadden we nog niet.“

De wagen stamt uit een serie van tientallen wagens die gebouwd werden in 1871 en 1872 voor de Staatsspoorwegen. Als typenummer heeft de wagen SS CHA, waarbij SS staat voor Staatsspoorwegen. De letters CH staan voor ‘gesloten goederenwagen’, de A geeft het draagvermogen aan.

Een gesloten goederenwagen wordt gebruikt om vracht te vervoeren die niet blootgesteld mag worden aan weersinvloeden. De wagens hadden vier luiken die met een ijzeren plaat konden worden afgesloten en twee deuren. Drie verschillende fabrikanten bouwde dergelijke goederenwagens in 1871 en 1872. In Nederland was dit de firma Beijnes, in België de firma Evrard en in Berlijn de Actien Gesellschaft. De in Andelst gevonden goederenwagen komt oorspronkelijk uit België.

Oude foto van een dergelijke goederenwagen.

De Staatsspoorwegen haalde tussen 1933 en 1945 de gehele serie uit dienst en liet veel wagens vervolgens slopen. Het nu opgedoken exemplaar stond sinds 1945 bij de familie van Olst in Andelst. Die gebuikte hem als schuur en opslagruimte. Het museum kreeg de wagen in ruil voor een vervangende opslagruimte. De goederenwagen maakt plaats voor een container.

Het Spoorwegmuseum zal de goederenwagen restaureren waarbij hij een onderstel met wielen zal krijgen.”Het is verrassend dat gezien de leeftijd en stalling in de buitenlucht deze wagen nog steeds in een bijzonder goede conditie verkeert”, vindt De Winter. “Wij hopen op termijn een schitterend gerestaureerde goederenwagen te tonen dat een beeld geeft van het goederenvervoer uit de beginperiode van de Staatsspoorwegen die in 1863 zijn opgericht”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share