Geen categorie

Olifanten in Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Op verschillende locaties in Amsterdam kom je ze tegen: beschilderde olifanten. Geen echte natuurlijk, maar levensgrote beelden. De bonte stoet door kunstenaars en bekende Nederlanders gedecoreerde dikhuiden vormt de Elephant Parade.

Riebel, door Robbert de Jong. Foto: Herman Poort.

De kleurige olifanten, staand of zittend, bevolken de straten van de hoofdstad nog tot en met 31 oktober. Daarna, op 12 november, worden de kunstwerken geveild. De opbrengst gaat naar Elephant Family, een stichting die zich inzet voor de bescherming van de Aziatische olifant. Wie geen ruimte heeft voor zo’n groot beeld hoeft niet te treuren; er zijn ook handbeschilderde kleinere replica’s te koop.

De Elephant Parade is een initiatief van vader en zoon Marc en Mike Spits. “Er leven vandaag de dag nog slechts 4.500 olifanten in Thailand”, vertelt Mike Spits. “Nadat mijn vader en ik met eigen ogen hadden gezien in wat voor situatie deze prachtige dieren daar verkeren, besloten we dat we iets voor ze wilden doen. Met ons project steunen wij onder meer lokale initiatieven in Thailand, zoals het eerste olifantenziekenhuis ter wereld in Lampang.”

Old Map Amsterdam, door Wongpeera Winyaratana. Foto: Herman Poort.

De eerste Elephant Parade had plaats in 2007 in Rotterdam, waarna het jaar daarop Antwerpen volgde. De parade in Amsterdam is de grootste tot nu toe. De 112 olifanten zijn beschilderd door kunstenaars als Ans Markus en Corneille en andere bekende Nederlanders als Rob de Nijs en Jan de Bouvrie. De volgende Elephant Parade wordt overigens weer groter dan deze. In Londen worden er niet minder dan 200 olifanten verwacht.

De olifant is het derde dier dat onderwerp wordt van een dergelijk kunstevenement. Het begon in 1999 met de koeien van de CowParade, later gevolgd door elanden in Moose in the City in Toronto en nu is het dan de beurt aan de olifant.

Elephant Parade, t/m 31 oktober in de binnenstad van Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share