Geen categorie

Rembrandthuis toont zeldzame naaktstudie Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Museum Het Rembrandthuis toont vanaf 12 februari het zeldzame werk Zittend Vrouwelijk Naakt van Rembrandt. De tekening maakt deel uit van de expositie Rembrandts Naakte Waarheid. Het museum denkt dat de naaktstudie hierna waarschijnlijk nooit meer in Nederland te zien zal zijn.

Rembrandts getekende naaktstudies zijn heel zeldzaam: er zijn er slechts drie bekend. Vanwege de kwetsbaarheid worden ze niet of nauwelijks tentoongesteld. Het Rembrandthuis krijgt de studie in bruikleen van The Art Institute of Chicago. Na de tentoonstelling bergt het de tekening weer voor onbepaalde tijd op.

Zittend Vrouwelijk Naakt illustreert volgens het Rembrandthuis op unieke wijze Rembrandts praktijk van het tekenen naar naaktmodellen. De studie toont aan dat de kunstenaar afweek van de idealiserende norm. Hij tekende het naaktmodel levensecht. Rembrandt plaatste zijn modellen in houdingen die hem en zijn leerlingen in staat stelden de naakte waarheid te tonen.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) Zittend Vrouwelijk Naakt, 1654/56, The Art Institute of Chicago.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) Zittend Vrouwelijk Naakt, 1654/56, The Art Institute of Chicago.

De expositie Rembrandts Naakte Waarheid toont zo’n vijftig zeventiende-eeuwse naaktstudies van Rembrandt en zijn leerlingen. Zo wordt Zittend Vrouwelijk Naakt herenigd met Aert de Gelders tekening van hetzelfde model, uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Meester en leerling zaten naast elkaar toen ze de vrouw tekenden. De overige tekeningen, prenten en schilderijen op de tentoonstelling komen uit verschillende Europese en Amerikaanse openbare en particuliere collecties. Uit eigen verzameling toont het Rembrandthuis een selectie uit Rembrandts etsen.

Rembrandts Naakte Waarheid, 12 februari t/m 16 mei in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share