Geen categorie

Kristallen Film documentaire werk Jheronimus Bosch

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws

Een documentaire over het werk van Jheronimus Bosch heeft de status van Kristallen Film bereikt. Meer dan 10.000 bezoekers zagen in de bioscoop de film van Pieter van Huijstee over het mysterie rondom de schilderijen van de middeleeuwse Nederlandse kunstenaar.

De film Jheronimus Bosch – Touched by the Devil volgt het kunsthistorisch researchteam dat de circa 25 nog bestaande schilderijen van Bosch onderzocht. Vijf jaar lang reisden de experts van het Bosch Research and Conservation Project de wereld over om de werken van de schilder met röntgenfotografie en infraroodtechnieken te onderzoeken. Ze gingen daarvoor naar musea als het Prado, het Louvre, de Galleria dell’Accademia in Venetië en de National Gallery in Washington.

Eerder deze week werd bekend dat dit team een schilderij uit de collectie van het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City heeft toegeschreven aan Bosch. Het paneel stond in het depot van het Amerikaanse museum.

posterHet onderzoek vond plaats in het kader van de voorbereidingen voor de expositie Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie, die op 13 februari opent in Het Noordbrabants Museum in den Bosch. Met zo’n twintig schilderijen en negentien tekeningen is de overzichtstentoonstelling de grootste ooit over Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516).

De film Jheronimus Bosch – Touched by the Devil maakt deel uit van een drieluik. De interactieve documentaire Jheronimus Bosch, De tuin der lusten staat al online en in april volgt de virtual reality-documentaire Jheronimus Bosch, the Eyes of the Owl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share