Geen categorie

Digitale modeshow zorgt voor visueel spektakel

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Recensie

“Er is niet veel te zien, weet u dat?”, vraagt de gastvrouw terwijl ze mijn Museumkaart scant. Daar was ik inderdaad van op de hoogte, want het Centraal Museum staat al enige weken letterlijk in de steigers. De vleugel uit 1920 ondergaat een renovatie, waardoor slechts enkele zalen toegankelijk zijn. Bezoekers zonder kortingskaart mogen naar binnen voor 1 euro.

Willem Stapel x Bas Kosters, 2022.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.De vaste collectie is tijdelijk niet te zien, met uitzondering van het duizend jaar oude Utrechtse Schip en het atelier van Dick Bruna. En momenteel is er ook één kleine tijdelijke expositie te bezichtigen: Utrecht Lokaal: Van Pasvorm tot Polygon. Hierin zoekt het Utrechtse modecollectief Studio PMS (bestaand uit Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder) samen met jonge ontwerpers de grenzen op van de werkelijke en virtuele modewereld.

In de originele tentoonstelling komen historische kostuums uit de collectie van het museum tot leven via animaties, augmented reality en andere digitale technieken. David Willems, ook wel bekend als Willems Works, ging bijvoorbeeld aan de slag met een tweedelige japon uit 1892. Dit kledingstuk is te kwetsbaar om ooit nog gedragen te worden, maar in de digitale wereld is alles mogelijk. Zo groeien de borduursels en texturen uit tot levensechte planten of bewegende wezens.

David Willems x Madame van der Taelen, 2022.

Video:

Willem Stapel liet zich inspireren door een ontwerp van Bas Kosters. Hij maakte een futuristische versie, die niet zou misstaan in een sciencefictionfilm. En samen maakten alle meewerkende ontwerpers ook nog een modeshow, digitaal welteverstaan.

Eerlijk gezegd had ik weinig verwachtingen van deze expositie omdat digitale kunst mij persoonlijk niet zo trekt, maar ik laat me graag verrassen. En dat is precies wat er gebeurde. Deze presentatie van Studio PMS is er één vol visueel spektakel.

Utrecht Lokaal: Van Pasvorm tot Polygon, t/m 19 juni in het Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share