Geen categorie

Stedelijk krijgt late Appel

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een laat werk van Karel Appel gekregen. Staande in de ruimte no. 3 uit 2004 is een schenking van de Karel Appel Foundation. Appel schilderde het in Zwitserland, waar hij de laatste jaren van zijn leven veel tijd doorbracht. Het was nog nooit eerder te zien.

“Het werk is een mooie voortzetting van Appels ensemble schilderijen uit het midden van de jaren 90”, aldus Bart Rutten, hoofd collecties van het museum. “Dat waren landschappen uit Toscane, waarvan het Stedelijk er twee bezit: Horizon of Tuscany en Red Kangaroo in Tuscany. In Staande in de ruimte no. 3 portretteerde Appel met een rake eenvoud twee existentiële figuren in een desolaat berglandschap.”

“Ze werpen lange schaduwen in een diepe leegte. Het kleurenpalet is eenvoudig in toon, waarbij de schitterende roze gloed van de horizon warm afsteekt bij de blauwe bergen in de achtergrond. Deze voorstelling van de menselijke figuren in het schilderij is ook een boeiend contrast met het laatste schilderij van Appel dat we aankochten, Geel naakt, uit 2000.”

Karel Appel, Staande in de ruimte nr.3, 2004, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Karel Appel, Staande in de ruimte nr.3, 2004, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Het Stedelijk Museum kreeg het werk omdat het al een belangrijke Appel-collectie heeft. Het museum kocht in 1948 voor het eerst een schilderij van de kunstenaar: het toen twee jaar oude Matrozenmeisje. Het was daarmee het eerste museum dat een werk van Appel verwierf. “Er ontbrak nog een representatief werk uit de late periode van Appel”, vertelt Rudi Fuchs, bestuurslid van de Karel Appel Foundation en oud-directeur van het stedelijk. “Met deze schenking is zijn oeuvre in de collectie compleet.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share