Geen categorie

Verstilde momentopnames van een verbouwing

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Recensie

Museum De Lakenhal heropende vorige maand na een bijna drie jaar durende verbouwing en nieuwbouw. De grootste verandering is de nieuwe ruime vleugel, die bedoeld is voor tijdelijke tentoonstellingen. De eerste twee exposities gaan allebei over de transformatie.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Raam in de nieuwe vleugel.

Tijdens mijn bezoek aan het vernieuwde museum had ik de nieuwe vleugel bijna gemist. Deze grenst als enige ruimte namelijk niet aan andere zalen, maar heeft een eigen ingang. En dat moet je net even weten. De nieuwe architecturale aanwinst is zeker een bezoekje waard. En dan niet alleen vanwege de tijdelijke presentaties; het raam aan de achterzijde is een juweeltje. Als een lijst vangt die het passerende verkeer in een immer veranderend bewegend kunstwerk.

Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden 5, 2016.

Buiten het uitzicht biedt de vleugel ook nog twee mooie fototentoonstellingen. De ene, Verwoest Huis: monument van het tijdelijke, gaat deels over de nieuwe vleugel, of eigenlijk over de huizen die eerst op deze plek stonden.

Voor het nieuwe gebouw moesten vier huizen van rond 1900 aan de Lammermarkt wijken. Kunstenaar Marjan Teeuwen bracht deze vlak voor de sloop in 2015 een laatste eerbetoon. Ze liet de woningen strippen en tussenmuren slopen zodat ze samen een tijdelijk monumentaal kunstwerk vormden. Het resultaat legde ze vast in een indrukwekkende fotoserie die De lakenhal vervolgens aankocht. Het is passend dat de serie nu te zien is op exact de plek waar ze ontstond.

Teeuwen (1953) is bekend om haar grootschalige architectonische installaties in te slopen gebouwen. Die maakte ze niet alleen Nederland, maar ook over de grens, zoals Verwoest Huis Krasnoyarsk en Verwoest Huis Gaza. Foto’s van deze en andere architectonische installaties zijn tevens te zien in de tentoonstelling.

Ook de serie Museum in transitie van Karin Borghouts (1959) was er niet geweest als De lakenhal niet had verbouwd. Tussen 2016 en 2019 volgde de Belgische fotografe het verbouwingsproces op de voet. Talloze keren dwaalde zij door het museum, speurend naar krachtige beelden van sloopmomenten, en ook naar onopvallende details.

Foto’s uit de serie Museum in transitie van Karin Borghouts.

De stillevens die ze maakte in de verlaten museumzalen vormen een verstild ooggetuigenverslag van de werkzaamheden die leidden tot een prachtig vernieuwd museum. Zowel haar foto’s als die van Teeuwen zijn momentopnames, gemaakt op plekken die in hun afgebeelde vorm niet meer bestaan.

Beide series komen goed tot hun recht in de met daglicht overgoten nieuwe vleugel. Die bij uitstek geschikt lijkt voor exposities met hedendaagse kunst.

Verwoest Huis: monument van het tijdelijke / Museum in transitie, beide te zien t/m 29 september in Museum De Lakenhal, Leiden

Waardering: @@@@@@@@@@

Lees ook: Veel moois in vernieuwd Museum De Lakenhal

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share