Geen categorie

Stedelijk Museum en Van Abbemuseum kopen samen werk Hito Steyerl

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven hebben gezamenlijk vier werken van de Duitse kunstenaar Hito Steyerl aangekocht. De musea konden de video-installatie Adorno’s Grey en de videotrilogie November, Lovely Andrea en Abstract verwerven met steun van het Mondriaan Fonds.

Hito Steyerl, November, 2004. Courtesy Wilfried Lentz, Rotterdam.

 

Hito Steyerl (1966) wordt gezien als een van de meest uitgesproken artistieke persoonlijkheden van vandaag. Werkend in verschillende disciplines speculeert ze over urgente, eigentijdse thema’s zoals de invloed van internet en digitalisering op het dagelijks leven.

De video-installatie Adorno’s Grey (2012) toont de vergeefse zoektocht van restauratoren naar de grijze laag die Duitse filosoof Theodor Adorno volgens de legende op de muren van zijn collegeruimte liet verven, om zo de concentratie van zijn studenten te vergroten. De zoektocht wordt voortgezet in de installatie zelf, in een spel tussen de grijs- gradaties in de verf op de panelen en de geprojecteerde grijswaarden van de zwart/wit projectie. Steyerl wil zo zichtbaar en voelbaar maken dat elke werkelijkheid ook een projectie is in de ogen van de kijker.

In November (2004) zette Steyerl beelden van haar overleden jeugdvriendin Andrea Wolf als actrice in een feministische vechtfilm tegenover de foto van Wolf die in Koerdische protesten wordt meegedragen als icoon voor de Koerdische vrijheidsstrijd. Lovely Andrea (2007) gaat over Steyerls zoektocht in Tokyo naar een bondagefoto waar ze twintig jaar eerder voor poseerde. En in Abstract (2012), verbindt ze de Koerdische strijd met een opname van het gebouw van de Duitse firma die raketten produceert.

Het is niet de eerste keer dat het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum samen werk kochten. Ze delen ook het eigendom van een werk van Yael Bartana en twee werken van Wendelien van Oldenborgh. De musea willen hun samenwerking in de toekomst verder uitbreiden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share