Geen categorie

Familie schenkt Rijksmuseum aankoopfonds

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

De familie Van Regteren Altena heeft bij het Rijksmuseum een nieuw Fonds op Naam gesticht, het I.Q. van Regteren Altena Fonds. Het rendement van dit fonds mag het museum gebruiken om tekeningen en aquarellen van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars te kopen.

I.Q. van Regteren Altena (1899-1980).

 

Het I.Q. van Regteren Altena Fonds is gesticht door de kinderen en kleinkinderen van professor I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), voormalig directeur van het Rijksprentenkabinet, het huidige prentenkabinet van het Rijksmuseum. Hij was groot kenner van de tekenkunst, in het bijzonder die van Jacques de Gheyn II (1565-1629).

De schenking vloeit voort uit de langdurige, hechte band van het Rijksmuseum met de familie Van Regteren Altena. Zo had het Rijksmuseum lange tijd de door I.Q. van Regteren Altena bijeengebrachte collectie tekeningen in beheer en ontving het Rijksmuseum al eerder schenkingen uit die collectie. Dit jaar kreeg het nog 69 tekeningen van negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars in Italië.

Het Rijksmuseum heeft een van de grootste collectie Nederlandse tekeningen in de wereld. Dankzij het nieuwe fonds kan het de collectie uitbreiden met Nederlandse en Vlaamse tekeningen en aquarellen uit de periode tot 1899, het geboortejaar van Van Regteren Altena. Het Rijksmuseum telt momenteel 120 Fondsen op Naam, schenkingen met elk een eigen naam en doelstelling.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share