Geen categorie

Rembrandts Saskia weer even terug in Nederland

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second
Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in kostbaar kostuum, 1633-1642, olieverf op paneel, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel.

Een portret dat Rembrandt van zijn vrouw Saskia maakte, komt na ruim 250 jaar weer even terug naar Nederland. Het is vanaf 24 november te zien in de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum.

De Friese Saskia Uylenburgh was Rembrandts eerste vrouw. Ze trouwden in 1634 in Sint Annaparochie en waren acht jaar getrouwd toen Saskia op 29-jarige leeftijd overleed. Voor haar overlijden was Rembrandt al begonnen aan het portret Saskia en profil in kostbaar kostuum. Hij voltooide het na haar dood en hield het lange tijd in bezit.

Geldgebrek dwong hem in 1652 echter het portret te verkopen aan de bevriende verzamelaar Jan Six. Rond 1750 kwam het paneel uiteindelijk terecht in Duitsland, toen de keurvorst van Hessen-Kassel het kocht. Sindsdien is het schilderij nooit meer terug geweest in Nederland.

Het Fries Museum krijgt het in bruikleen van Gemäldegalerie Alte Meister, dat onderdeel is van Museumlandschaft Hessen-Kassel. Op de eigen site heeft het portret een prominente plek, waaruit het blijkt het een topstuk binnen de collectie is. De bruikleen is daarom vrij bijzonder.

Het Fries Museum maakt de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw dan ook in samenwerking met het Duitse museum. Daar is ze volgend jaar te zien, onder de titel Kassel… verliebt in Saskia. Liebe und Ehe in Rembrandts Zeit.

Frieslands meest beroemde bruidspaar ooit vormt de rode draad in de expositie. Aan de hand van het koppel ontdekken bezoekers hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

De tentoonstelling is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018 en vindt ook plaats in het kader van Rembrandts 350ste sterfjaar in 2019. In binnen- en buitenland staan dan allerlei activiteiten op het programma. In Nederland bijvoorbeeld, zijn er dan ook tentoonstellingen in Museum De Lakenhal, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw, 24 november 2018 t/m 17 maart 2019 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share