Geen categorie

Erik van Lieshout wint Heinekenprijs voor de Kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second
Erik van Lieshout. Foto: Jussi Puikkonen / KNAW.

Erik van Lieshout wint dit jaar de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. Deze bestaat uit 100.000 euro, waarvan de helft is bestemd voor een publicatie en/of een tentoonstelling. Charlene de Carvalho-Heineken, directeur van Heineken Holding, reikt de prijs uit op 27 september.

Erik van Lieshout (1968) woont en werkt in Rotterdam. Zijn werk bestaat uit tekeningen, collages, sculpturen en videowerken, vaak vermengd tot multimediale installaties. Hij maakt zelf altijd zijn opwachting in diens videowerk.

Voor Manifesta 10 in 2014 bijvoorbeeld, verbleef hij twee maanden in een keldergang onder de Hermitage in Sint-Petersburg, samen met ongeveer zeventig zwerfkatten. Hij tekende er en filmde. Daaruit ontstond de film The Basement, die gaat over Rusland onder Poetin, homorechten, de inname van de Krim, censuur en de rockband Pussy Riot. De korte film werd vertoond in een vijftig meter lange tunnel van hout en tapijt, volgeplakt met kopieën van politiek beladen tekeningen en foto’s van de poezen in de kelder.

De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst roemt het werk van Erik van Lieshout vanwege het radicale, het persoonlijke en het confronterende karakter. “Hij gaat op zoek naar de pijnpunten van de maatschappij in zijn eigenzinnige tragikomische stijl. Het werk is altijd even sterk, blijft groeien en is puur: het kent geen zendingsdrang.”

“Van Lieshout gaat de dialoog aan met groepen mensen uit de samenleving, ook met diegenen waar meestal met een boog omheen wordt gelopen: bewoners van achterstandswijken, verslaafden, zwervers en aanhangers van extreem rechts of links. Hij stelt kwesties aan de orde als drugs, seks, geweld en doorgeschoten regelgeving. Erik van Lieshout schuwt geen enkel taboe of precaire situatie, integendeel, hij gaat er recht op af en zoekt de dialoog.”

Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De stichting reikt de prijs sinds 1988 eens in de twee jaar uit aan een uitmuntende, in Nederland wonende en werkende kunstenaar. De prijs bestaat uit een trofee, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van 50.000 euro) en een geldbedrag van 50.000 euro. Eerdere laureaten waren onder anderen Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Daan van Golden, Aernout Mik en Wendelien van Oldenborgh.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share