Geen categorie

Nieuw Gouden Boekje gewijd aan Stedelijk Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Nieuws

Houtje en Blauwtje wonen in de schilderijen van Karel Appel. ‘s Nachts komen ze tot leven en komen ze erachter dat ze bijzonder zijn. Als ze het museum uitvliegen, ontdekken ze dat ook mensen bijzonder zijn. Dit alles gebeurt in het nieuwste Gouden Boekje, dat gewijd is aan het Stedelijk Museum.

Het boekje wordt op woensdag 1 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, gelanceerd door uitgeverij Rubinstein. Houtje en Blauwtje is geschreven en geïllustreerd door Joke van Leeuwen, een van Nederlands bekendste schrijvers en illustratoren. Ze heeft zich daarvoor laten inspireren door werken van Karel Appel. Het boekje gaat over verwondering en is ook een uitnodiging om goed te kijken.

Cover van Houtje en Blauwtje.

De Gouden Boekjes zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten ontstaan, toen papier schaars was. De initiatiefnemers wilden een betaalbaar kinderboekje voor een breed publiek introduceren. Later namen andere landen de formule over, maar nergens werd het zo’n fenomeen als in Nederland en Finland. In Nederland zijn er vele eigen titels ontstaan. Eerder werden er ook Gouden Boekjes gewijd aan onder meer het Rijksmuseum en Van Gogh Museum.

Volgend jaar komen er nog twee kinderboeken uit die iets met het Stedelijk Museum te maken hebben. Rond de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog verschijnt bij Querido De bevrijding van het Stedelijk, gebaseerd op de jeugdherinneringen van K. Schippers. Dit boek wordt geïllustreerd door Daan Remmerts de Vries. In april brengt uitgeverij Leopold, bij de grote tentoonstelling De oase van Matisse, een kinderboek uit over de Franse schilder, met tekst en illustraties van Annemarie van Haeringen.

Het Gouden Boekje Houtje en Blauwtje, voor kinderen vanaf 3 jaar, is verschenen bij uitgeverij Rubinstein en kost € 6,95.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share