Geen categorie

Holocaustmonument Berlijn kampt met betonrot

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Nieuws

Het Holocaustmonument in Berlijn heeft te kampen met betonrot. Tal van de ruim 2700 zuilen vertonen scheuren. Een van de blokken was in 2010 in zo’n slechte staat dat hij werd verwijderd. Dit schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Het Denkmal für die ermordeten Juden Europas werd op 12 mei 2005 geopend en wordt dagelijks door een groot aantal mensen bezocht. Het vindt zich vlakbij de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz. Het indrukwekkende monument van de Amerikaanse architect Peter Eisenman bestaat nu uit 2710 betonblokken variërend in hoogte van 20 centimeter tot 4,5 meter. De loopruimte tussen de blokken is 95 centimeter.

Het Holocaustmonument in Berlijn. Foto: Evert-Jan Pol.

Het 27 miljoen euro kostende Holocaust-Mahnmal is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het staat symbool voor de ervaringen van de joodse bevolking tijdens het nazibewind. Wie door het veld met golvende blokken loopt, kan een gevoel van desoriëntatie en zelfs claustrofobie krijgen.

Volgens de Süddeutsche Zeitung  zijn 2200 blokken inmiddels al beschadigd, waarvan sommige zwaar. Om bezoekers te beschermen, worden de blokken voorlopig verstevigd met ijzeren banden. Restauratie van het monument zou enkele miljoenen euro’s kosten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share