Geen categorie

Crowdfunding Rijksmuseum Twenthe geslaagd

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second
Thomas Gainsborough (1727-1788), Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen (1745-1746), olieverf op doek, collectie Rijksmuseum Twenthe, Enschede.

De crowdfunding-actie van Rijksmuseum Twenthe is geslaagd. Met dank aan financiële steun van het publiek kan het museum een schilderij van Thomas Gainsborough (1727-1788) aankopen. Het gaat om het werk Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen (ca. 1746).

De Londense Richard Green Gallery bood het schilderij aan voor 378.000 euro. Het VSBfonds, De Mondriaan Stichting en de Vereniging Rembrandt BankGiro Loterij Aankoopfonds schonken samen negentig procent van het bedrag. Voor de laatste 37.800 euro riep het museum de hulp van het publiek in. Binnen vier weken tijd stond de teller op 34.980 euro.

De Vrienden van Rijksmuseum Twenthe hadden bij aanvang van de actie aangeboden de donaties te verdubbelen tot een maximum van 25.000 euro. Het totaalbedrag is daarom 59.980 euro. Meer dan nodig is. Binnenkort overlegt het museum met de Vrienden over een goede bestemming voor het extra geld.

De donaties liepen uiteen van tien tot duizend euro. Een echtpaar schreef aan de directeur: “Helaas zijn mijn vrouw en ik geen mecenaatechtpaar dat tienduizenden of zelfs tonnen paraat heeft liggen om te helpen bij de aankoop van de Gainsborough. Maar een héél bescheiden bijdrage kunnen we leveren”. Blij verrast was het museum met de steun van het Genootschap Nederland-Engeland: die was zo enthousiast over de mogelijke aankoop van een Brits werk voor een Nederlandse collectie dat zij actief de leden heeft aangemoedigd om de aankoop financieel te ondersteunen.

Directeur Lisette Pelsers: “We hebben veel sneller dan we ooit hadden durven hopen het bedrag bij elkaar. Het is ongelooflijk hoeveel mensen het museum een warm hart toedragen en ons met hun donatie wilden steunen. De aankoop van de Gainsborough is een feit.”

Zie ook: Rijksmuseum Twenthe opent de beurs

Zie ook: Rijksmuseum Twenthe roept hulp publiek in voor aankoop schilderij

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share