Geen categorie

Premier opent expositie Maritiem Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws

Premier Rutte opende gisteren in het Maritiem Museum Rotterdam de nieuwe permanente tentoonstelling Topstukken. Hij onthulde het model van het 850 miljoen dollar kostende hightech offshoreschip Aegir.

Van links naar rechts: Scheepsbouwer Joop Roodenburg van Huisman Equipment BV; Pieter Heerema van rederij Heerema; algemeen directeur Frits Loomeijer en premier Mark Rutte tijdens de opening van de expositie Topstukken in het Maritiem Museum in Rotterdam. Foto: Marco De Swart.

 

Naar eigen zeggen schudt het museum met deze expositie de Rotterdamse bescheidenheid voorgoed van zich af. Het toont vijfentwintig topstukken uit zijn eeuwenoude collectie. Een verzameling die volgens experts behoort tot de absolute top van de wereld.

Elk object op de tentoonstelling heeft zijn plaats daar op geheel eigen wijze verdiend, aldus het museum. Vanwege zijn revolutionaire rol in de scheepvaart of onze wereld in het algemeen. Omdat het een stille getuige is geweest van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Of omdat het gewoonweg uniek is.

“Ik ben bijzonder trots op deze tentoonstelling”, vertelt algemeen directeur Frits Loomeijer. “Het toont op een eigentijdse manier het beste van het beste uit maar liefst zes eeuwen maritieme geschiedenis. Een tijdspanne die geen enkel ander maritiem museum in ons land met objecten in beeld kan brengen.“

Behalve het model van de Aegir toont het Maritiem Museum ook onder meer een VOC-kaart die 300 jaar verborgen lag en een in het ijs gevonden muts van een Nederlandse walvisvaarder. De minister-president toonde zich onder de indruk van de selectie. “De topstukken in deze tentoonstelling zijn iconen van ons maritiem verleden en daarmee ook voor de toekomst”, aldus Rutte. “Wat had ik graag in de commissie gezeten die de selectie maakte van de vijfentwintig topstukken voor deze tentoonstelling uit een collectie van meer dan 850.000 objecten”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share