Geen categorie

Van Gogh Museum wint prijs voor podcast

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Het Van Gogh Museum heeft op de Dutch Podcast Awards Show van BNR Nieuwsradio de Brand Story Award gewonnen. Het kreeg de prijs voor Van Gogh belicht: de brieven, een podcastserie waarmee het museum de beroemde brieven van Vincent van Gogh in de schijnwerpers zet.

Akwasi op het Museumplein, een van de campagnebeelden voor Van Gogh belicht: de brieven.

Bekende Nederlandse acteurs, schrijvers en muzikanten lezen de ruim 120 jaar oude brieven voor en vertellen wat hen hierin persoonlijk raakt. Voorlezers zijn Adriaan van Dis, Loes Luca, Kees van Kooten, Akwasi, Nazmiye Oral, Lucky Fonz III, Ellen Deckwitz, Janne Schra en Ted van Lieshout.

“Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot briefschrijver”, aldus Milou Halbesma, directeur publiekszaken bij het museum. “Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij hebben ze voor een groot publiek toegankelijk gemaakt. Via onze podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.”

Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van de brieven – meer dan 800 stuks. Van Gogh schreef die voornamelijk aan zijn broer Theo. “De brieven zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie.”

Brief van Vincent van Gogh aan Theo van Gogh, met schets van De aardappeleters, Nuenen, 9 april 1885, Van Gogh Museum, Amsterdam.

De Brand Story Award is bestemd voor de podcast die het beste een verhaal van een bedrijf vertelt. Andere genomineerde podcasts waren Wim Lex podcast (Dept), Bezeten van Eten (Albert Heijn), Vallen en opstaan (KPN) en Money2020 (ING). Met de Dutch Podcast Awards wil BNR het medium podcast en vooral de vele makers een extra stimulans geven. Anno 2019 luisteren ruim 2,2 miljoen Nederlanders naar podcasts.

De door Radiomakers Desmet gemaakte podcastserie Van Gogh belicht: De brieven is te beluisteren via de site van het Van Gogh Museum. Ze is tevens beschikbaar via iTunes, Spotify en SoundCloud.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share