Geen categorie

Dordrechts Museum wil landschap Gainsborough kopen

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Het Dordrechts Museum wil graag een schilderij van Thomas Gainsborough kopen. Dankzij verschillende fondsen is inmiddels negentig procent van het aankoopbedrag binnen. De rest hoopt het museum bijeen te krijgen via crowdfunding.

Thomas Gainsborough, Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid, ca. 1786.

Thomas Gainsborough (1727-1788) behoort tot de belangrijkste en succesvolste Engelse kunstenaars. Hoewel hij vooral faam maakte als portrettist lag zijn passie bij het landschap. Hij vond dat hij zijn tijd verdeed met het schilderen van “rich fools” (rijke gekken) en ging veel liever de natuur in.

In die natuur schilderde hij omstreeks 1786 Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid, dat het Dordrechts Musuem wil aankopen. Volgens de instelling is het schilderij van groot belang voor de collectie Nederland in het algemeen en voor het museum in het bijzonder.

In het schilderij is namelijk de invloed van de Dordtse zeventiende-eeuwse schilder Aelbert Cuyp zichtbaar. “De wijze waarop Gainsborough twee koeien in verschillende kleuren groot op de voorgrond plaatst, de idyllische sfeer met het licht van een ondergaande zon dat van rechts het landschap binnendringt, een herder met hond die een melkmeid omarmt en de vegetatie op de voorgrond: alles doet meteen aan Cuyp denken”, vindt Vereniging Rembrandt, die de voorgenomen aankoop steunt met een bijdrage.

Aelbert Cuyp, Landschap met fluitspelende herder en vee, 1645, Dordrechts Museum.

Het Dordrechts Museum bezit al een schilderij van Cuyp met een vergelijkbaar onderwerp: Landschap met fluitspelende herder en vee uit 1645. Net als op de Gainsborough zijn ook op dat stuk twee koeien in verschillende kleuren groot op de voorgrond te zien. Beide schilderijen zijn afkomstig uit de Bridgewater Collection. Beide landschappen met koeien kunnen dus weer herenigd worden.

Als het schilderij in handen komt van het museum krijgt het volgend jaar een plek in de grote tentoonstelling In het licht van Cuyp. Die vindt plaats in het kader van het vierhonderdste geboortejaar van Aelbert Cuyp in 2020. Die expositie gaat over de impact van Cuyp op de Engelse landschapschilders en in het bijzonder op Gainsborough, Constable en Turner.

Wie de aankoop wil steunen, kan een bijdrage doneren via de crowdfundingssite Voordekunst. Op moment van schrijven, is er bijna 9.600 euro binnen van de benodigde 40.000.

Als de aankoop slaagt, bevinden er zich twee schilderijen van Thomas Gainsborough in een Nederlands museum. In 2011 kocht Rijksmuseum Twenthe het werk Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen. Ook dat landschap werd deels gefinancierd met steun van publiek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share