Geen categorie

Chris Rijksen wint Pride Photo Award 2012

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

De winnende foto van Chris Rijksen.

De Nederlandse fotograaf Chris Rijksen is de winnaar van Pride Photo Award 2012. Uit 1.678 inzendingen koos de internationale vakjury een foto uit Rijksens serie Gender as a Performance, waarin geslacht wordt voorgesteld als een performance en niet gerelateerd aan biologische aspecten.

Bij het zoeken naar een foto die in een enkel beeld samenvat waar Pride Photo Award voor staat, trof deze foto ons door de combinatie van impact en subtiliteit”, aldus de jury. “Door zichzelf te fotograferen met een ouderwetse zelfontspanner met draad die uit het beeld naar de toeschouwer loopt, gaat de fotograaf direct de communicatie aan met het publiek.  Subtiele wijzigingen in pose en mannen- en vrouwenkleding zetten de kijker aan het denken over de maakbaarheid van gender. In deze foto vonden we die spanning het sterkst terug.”

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam en World Press Photo. Dit jaar deden 209 fotografen uit veertig landen mee aan de competitie. De jury loofde de grote diversiteit in esthetiek, onderwerpen en seksuele identiteiten, waarbij vooral transgenders zeer sterk vertegenwoordigd waren.

Rijksen, student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, won met Gender as a Performance ook nog eens de tweede prijs in de themacategorie van 2012, Kameleons/Dubbelleven. Fotografen konden meedingen in vier categorieën: Documentair, Gender, Open en de themacategorie. De Pride Photo Award 2012 wordt uitgereikt op vrijdag 28 september in de Oude Kerk in Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share