Geen categorie

Kleur van David Batchelor

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

In het werk van de Schotse kunstenaar David Batchelor (1955) draait het om de ervaring van kleuren van het moderne stadsleven. Hiervoor gebruikt hij uiteenlopende gevonden voorwerpen. Het GEM in Den Haag toont een overzicht van Batchelors sculpturen, tekeningen en schilderijen.

David Batchelor, Magic Hour, 2004-07 Lichtboxen, fluorescerende lampen, acryl sheets, stalen frame, kabels © de kunstenaar.

Het vroegste werk in de tentoonstelling stamt uit 1993, een belangrijk jaar in de artistieke ontwikkeling van Batchelor. Toen ervoer hij namelijk tijdens het maken van Talisman dat kleur een interessant element is en een karakteristiek onderdeel van een kunstwerk kan zijn. Talisman wekt associaties op met een billboard en bestaat uit een felroze plaat van plexiglas die leunt tegen een constructie van gevonden planken en een oud houten sierornament.

David Batchelor, Idiot Stick 21, 2010 Plastic flessen, fluorescerend licht THE EKARD COLLECTION.

De titel van de expositie verwijst naar Magic Hour (2004-07), een opeenstapeling van lichtbakken van vloer tot plafond vlak voor een muur. Het heldere geel, blauw, rood, groen en paars vormen een groot contrast met de donkere schijn van de rauwe achterkant, zoals kleur vaak doet in een stedelijke omgeving. De kleuren treden buiten de lijnen van het kunstwerk; de drager wordt ondergeschikt.

Behalve installaties maakt Batchelor ook tekeningen, foto’s en sinds kort ook schilderijen, gebaseerd op kleur. Deze werken gaan over de complexe relatie tussen kleur, lijn en vorm. Vaak zijn het voorstellen voor (onmogelijke) sculpturen die puur bestaan uit kleur.

David Batchelor – Magic Hour, t/m 9 september in GEM, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share