Geen categorie

Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second
Rein Wolfs. Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen.

Rein Wolfs is benoemd tot directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij treedt in dienst op 1 december. Tot die tijd blijft hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een functie die hij sinds 2013 bekleedt.

De Nederlander wist die instelling, na een moeilijke periode, tot een groot succes te maken. Wolfs programmeerde daar exposities met hedendaagse en klassiek-moderne kunst. Zo presenteerde het instituut onder zijn leiding belangrijke tentoonstellingen over Malevitsj (in samenwerking met het Stedelijk Museum), Kirchner, Hanne Darboven, Katharina Sieverding en Marina Abramović. Ook presenteerde hij breed opgezette cultuurhistorische tentoonstellingen, waaronder het eerste retrospectief van modeontwerper Karl Lagerfeld, een Goethe-tentoonstelling en exposities over strips en manga’s en over het Downsyndroom.

Eerder was Wolfs artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.

Wolfs (1960) volgt Beatrix Ruf op, die in oktober 2017 aftrad na ophef over een nevenfunctie. Ze was ook eigenaar is van een kunstadviesbedrijf. Dat kwam haar op veel kritiek te staan, omdat daarmee schijn van belangenverstrengeling ontstond.

Het Stedelijk laat weten dat Wolfs zijn nevenfuncties zal beëindigen. Wel met uitzondering van zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share