Geen categorie

Beeld Margriet van Breevoort internetrage in Rusland

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Een beeld van Margriet van Breevoort is het onderwerp van een internetrage in Rusland. Het koddige wezen duikt overal op, tot in de werkkamer van Poetin aan toe. De jonge kunstenaar vindt alle aandacht leuk, maar ook overweldigend.

Door: Evert-Jan Pol

Margriet van Breevoort, Homunculus Loxodontus. Foto: Margriet van Breevoort.

Van Breevoort (1990) creëerde Homunculus Loxodontus, zoals zijn officiële naam luidt, vorig jaar voor de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden. Ze liet zich daarbij inspireren door het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). “Zij hadden namelijk mijn materialen gesponsord.”

In overleg met onder anderen Sandrine van Noort, hoofd kunstzaken in het LUMC, maakte ze het beeld. “Zij heeft mij rondgeleid daar en wat mij voornamelijk opviel waren de wachtkamers en de lijdzaam wachtende patiënten. Deze sfeer wilde ik graag vangen in het beeld. Ik wilde een lotgenoot maken voor de patiënten, die tegelijkertijd een soort hoop uitstraalt of troost biedt.”

“Daarnaast is het ook een knipoog naar het medische/genetische onderzoek dat daar plaatsvindt. Een product hiervan of mislukt experiment dat hoopt om nog beter te worden. Zelfs hij krijgt nog een kans.”

Tijdens de tentoonstelling in Leiden was het bankzittende wezen een publiekslieveling. Van Breevoort won niet voor niets de publieksprijs. Bezoekers gingen naast hem zitten en lieten zich maar wat graag fotograferen met de grote knuffel met het hoofd van een zeeolifant.

 

Een foto van Homunculus Loxodontus bereikte Rusland en toen ging het hard. De Russen doopten hem Zhdun, afgeleid van het woord zhdu, wat zoiets als wachten op betekent. De creatie spreekt hen aan omdat mensen in Rusland niet zelden moeten wachten. En dus laten ze Zhdun overal wachten: met een klok om zijn arm gevouwen in een schilderij van Dalí; in de woonkamer van Sherlock Holmes en op een bankje naast Forrest Gump. Hij wacht zelfs samen met de Russische president Poetin op diens Turkse collega Erdogan. Inmiddels heeft Zhdun een eigen Instagramaccount. Ook is hij te vinden op Twitter.

 

Via Facebook sturen Russen haar constant de nieuwste memes. “Het is ontzettend leuk om te zien wat ze allemaal met mijn beeld doen.” Ze kreeg ook al het verzoek een twee meter hoge Zhdun te maken in Oekraïne.

Voor het origineel moeten mensen naar Leiden, naar het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, om precies te zijn. Daar zit de Homunculus Loxodontus op een bankje. Geduldig te wachten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share