Geen categorie

De vele gezichten van Beatrix

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Recensie

“Ha, een klant!” Een van de dames van de receptie in Stedelijk Museum Vianen reageert opgetogen op mijn binnenkomst. Het is rustig in het kleine museum; gedurende mijn aanwezigheid ben ik de enige bezoeker. Toch jammer, want het is een leuk museum, met mooie tentoonstellingen. De expositie Beatrix in beeld is ook weer zeer de moeite waard.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Herman Gordijn, Koningin Beatrix, 1982, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Carla Rodenberg, Beatrix met hoed, 1995, privécollectie.

Stedelijk Museum Vianen startte in 1971 als een De kleine oudheidkamer die in 1971 van start ging in het stadhuis groeide uit tot een zelfstandig museum. Vijftig jaar later is Stedelijk Museum Vianen uitgegroeid tot een plek waar aandacht is voor zowel de lokale geschiedenis als onderwerpen met een meer nationale uitstraling. Voor de jubileumtentoonstelling koos het museum voormalig koningin Beatrix als thema, omdat Vianen van oudsher een warme band met de Oranjes en het koningshuis heeft.

Tijdelijke tentoonstellingen van het museum vinden normaal uitsluitend op zolder. Deze expositie begint echter al bij de entree en strekt zich vervolgens uit door het hele gebouw. Begrijpelijk, want Beatrix is talloze malen geportretteerd. De samenstellers hadden daardoor een ruime keuze.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Diederick Kraaijeveld, Beatrix, 2010, privécollectie.
Jan Lemmens, Koningin Beatrix met paraplu, Koninklijke Verzamelingen.

Van getoonde portretten zijn sommige heel bekend omdat het of om officiële staatsieportretten gaat of dusdanig opvallen dat ze al vaak voorbijkwamen op internet. Het portret Beatrix met hoed van Carla Rodenberg uit 1995 is er één uit de eerste categorie. Toenmalig koningin Beatrix koos een zeefdruk daarvan als haar officiële staatsieportret. Het rood-wit-blauwe werk hing in vrijwel alle gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen.

Hoewel geen officieel staatsieportret is de kans groot dat je ooit een foto hebt gezien van van Diederick Kraaijevelds opmerkelijke impressie van Beatrix. Hij beeldde haar af in sloophout en dat staat natuurlijk garant voor de nodige aandacht.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Gaike Bos, Koningin Beatrix, 2021, collectie kunstenaar.
Maayke Schuitema, Princess B., 2012, privécollectie.
Hanneke Hielkema, Vol van dieren, collectie kunstenaar.

Ook andere kunstenaars beeldden Beatrix op een minder traditionele manier af, laat de tentoonstelling zien. Zo bouwde Gaike Bos uit honderden postzegels – van Beatrix zelf, maar ook van dier moeder en oma – een goed gelijkend portret op. Hanneke Hielkema verwerkte diverse dieren in haar voorstelling van de voormalige vorstin. En Maayke Schuitema schilderde haar in zwart-wit op linoleum, wat het reusachtige gezicht een extra doorleefd karakter geeft.

Net als het televisieprogramma Sterren op het Doek toont ook deze tentoonstelling goed aan dat iedere kunstenaar een persoon op een heel eigen manier in beeld zal brengen. Er zijn zo’n veertig portretten te zien en stuk voor stuk hebben ze een eigen karakter. Een expositie met alleen maar portretten van dezelfde persoon zou eentonig kunnen uitpakken, maar is hier totaal geen sprake van. Beatrix in Beeld is gevarieerd, verrassend en vermakelijk.

Beatrix in beeld – staatsieportretten en vrij werk, t/m 31 januari 2022 in Stedelijk Museum Vianen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share