Geen categorie

Tussen natuur en techniek

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

De beweging van natuur, mens en techniek heet de nieuwe tentoonstelling in Museum Nagele. Vanaf 2 december zijn daarin werken te zien van Marianne Alting Brooijmans, Ineke van Beersum en Han Lammers. De één vindt inspiratie in de natuur en de ander in techniek.

Voor Marianne Alting Brooijmans is de natuur de grootste inspiratiebron. “Daar voel ik me aan verbonden, het ritme van het leven, de steen die zoveel herinnering in zich heeft, het water dat stroomt, de lucht die ik adem. Mijn werk geeft uitdrukking aan die verbondenheid, de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van alles wat leeft. Het creëren is als het uitvoeren van rituelen, dat wat er al is – hergebruiken, samenvoegen van herinneringen en materialen.”

Alting Brooijmans werkt met papier, papierresten en andere doorleefde materialen die ze vindt en bewaart. “Dat maakt dat mijn werk zich bevindt op de grens tussen de twee- en driedimensionale wereld. Voor deze expositie heb ik mij gericht op het thema binnen – buiten. De plek waar we zijn, waar we leven, die we aanraken en die verbinding met het verleden geeft. In deze tijd beseffen we hoe belangrijk de verbinding met het leven is.”

Ineke van Beersum maakt van klei organische fantasievormen. Daarmee probeert vat te krijgen op het ongrijpbare verstrijken van de tijd. “Verstrijken van tijd is niets anders dan bewegen van materie en hiervoor is klei een prachtig uitdrukkingsmiddel, zowel symbolisch als praktisch gezien. Klei is voor mij een inspiratiebron op zich, omdat het zoveel gedaantes en contrasten kent. De onbedekte, ruige kleihuid is daarom een belangrijk kenmerk van mijn werk.”

Han Lammers, Inseparable Triangles III. Foto: Museum Nagele.

Han Lammers is juist gefascineerd door zink, koper en lood, en ook door wiskunde. Aanvankelijk stond in zijn kunstenaarschap het ambachtelijke maakproces centraal dat logisch voortkwam uit een geselecteerde wiskundige vergelijking. Inmiddels weet hij uit ervaring dat een eindresultaat voor de toeschouwer een bijzondere visuele verrassing in petto kan hebben en stuurt hij bewust aan op dit effect.

“Met mijn rationele ontwerpen maak ik een vertaalslag van wiskundige vergelijkingen naar tastbare driedimensionale beelden, veelal uitgevoerd in zink. Dit levert geometrisch, abstract werk op dat uiteenvalt in massieve, gesloten vormen met een statisch karakter en meer open en vloeiende vormen met een dynamisch – en soms lyrisch – karakter.”

De beweging van natuur, mens en techniek, 2 december 2021 t/m 27 februari 2022 in Museum Nagele, Nagele (open van donderdag t/m zondag, van 13 tot 17 uur)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share