Geen categorie

Kunstenaar brengt al zijn bezittingen onder in gevangenis

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Reportage

Noorse gevangenen willen graag naar Nederland, meldde het NOS Journaal deze week. De gevangenis in het Drentse Veenhuizen oefent een sterke aantrekkingskracht op hen uit. De voormalige penitentiaire inrichting aan het Wolvenplein in Utrecht is sinds enige tijd ook weer populair. Bij kunstenaars en kunstliefhebbers welteverstaan.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Maarten Schuurman, Living Unit, 2015.
Maarten Schuurman, Living Unit, 2015.

 

Maarten Schuurman bracht er zelfs zijn hele inboedel onder, Hij stopte alles in koffers en stapelde die op elkaar als een installatie. Die slijt nu zijn dagen in een kleine cel, als onderdeel van de expositie Hacking Habitat. Omdat werkelijk zijn hele huisraad zich nu in de gevangenis bevindt, komt de kunstenaar elke week een paar keer langs om de nodige dingen op te halen.

Omdat hij gebonden wil zijn aan één plek, woont Schuurman antikraak, op wisselende adressen. Boeken en cd’s gaf hij weg aan vrienden, waardoor de koffers alleen het hoognodige bevatten. Een grote speaker vormt het dak van de inboedeltoren, want al zijn muziek heeft hij nu digitaal. “De vorm is een knipoog naar een Amerikaans soundsystems.”

Maarten Schuurman, Living Unit, 2015.
Maarten Schuurman, Living Unit, 2015.

Schuurman noemt het kunstwerk een zelfportret, want het bevat zijn hele hebben en houwen. “Ik wilde mijn eigen leven herprogrammeren.” De installatie past perfect in deze expositie, die controle als thema heeft, bijvoorbeeld de controle over het eigen leven. Toen de organisatie de kunstenaar vroeg mee te doen, zei hij daarom direct ja. Lachend: “Maar ik wist toen nog niet dat de tentoonstelling vier maanden zou duren”.

Hacking Habitat, t/m 6 juni in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share